Například v Javorníku, kde v minulých dnech panovalo jarní počasí. Přírodního sněhu je málo i na horách.

Na Šeráku v nadmořské výšce 1328 metrů ho v pátek 17. ledna leželo 25 centimetrů. Od počátku ledna tam spadlo pouhých 12 centimetrů, přičemž dlouhodobý lednový průměr činí 85 centimetrů.

O víkendu má připadnout, ale hlavně v Beskydech. V Jeseníkách maximálně dva až pět centimetrů.

„Nebýt toho, že v Hlubočkách je technický sníh a můžeme tam i bobovat, syn by letos ještě neviděl sníh. A to je půlka ledna pryč,“ kroutila hlavou čtyřicetiletá Jana Ptáčková z Olomouce.

Dětský maškarní karneval. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na plesy a karneválky. A vyrazit můžete i za zimní královnou

V lednu čistá nula

V krajském městě od počátku roku nespadla ani vločka.

„Úhrn nového sněhu v Olomouci za leden je nula. V prosinci to byl jeden centimetr,“ sdělil Deníku Pavel Lipina, vedoucí Oddělení meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Jediný centimetr od počátku prosince do 17. ledna napadl také v Šumperku. V Javorníku nesněžilo vůbec.

„Pouze na Šeráku v prosinci napadlo tolik sněhu jako obvykle v tomto měsíci. V lednu to bylo pouze nějakých 25 procent dlouhodobého normálu,“ poukázal klimatolog.

„Ostatní stanice v prosinci i lednu neevidují žádný nový sníh nebo jen jeden centimetr v prosinci a v lednu zatím nic,“ popsal situaci v Javorníku, na Šeráku, v Šumperku a Olomouci, kde má ČHMÚ k dispozici on-line data o sněhové pokrývce.

Slavnostní nástup vojáků při příležitosti vzniku praporu bezpilotních systémů Prostějov plus ukázky dronů
V Prostějově funguje nový prapor, létá s drony. A chce pořídit i ty bojové

"Dole" větší zima než na horách 

Bez technického sněhu se proto v lednu neobejdou v lyžařských středicích nejen v nižších polohách Olomouckého kraje, kde však paradoxně vlivem inverze měli v posledních dnech výhodnější podmínky pro jeho výrobu.

„Včera večer jsem pouštěl děla při minus dvou a půl stupně a na horách byly v tu dobu tři nad nulou, a to se sněžit nedá,“ reagoval v pátek Michal Stojmenov, jednatel společnosti Ski Areál Hlubočky.

Ve středisku nejblíže Olomouci se jezdí z 80 procent na technickém sněhu.

„Pokud se nebude zasněžovat, nebude se lyžovat. Letošní zima ukazuje, že bez zasněžování to nejde, a to nejen v České republice, zasněžují se i ledovce, sněží se ve výškách nad 3000 metrů nad mořem,“ poukázal spolumajitel jednoho z nejníže položených středisek v Olomouckém kraji.

Starosta Stínavy Pavel Bokůvka u nových tůní v blízkosti obce
Stínavské tůně dělají lidem radost, teď do nich "hupsne" i herec Pavel Nový

Sněžení v dohledu, ale slabé

Na vylepšení sněhových podmínek a pořádnou nadílku v Olomouckém kraji to v nejbližších dnech nevypadá, i když sněžit by mělo již o tomto víkendu.

V Jeseníkách by mohlo začít sněžit v sobotu kolem poledne. Během celého víkendu by na horách mohlo spadnou dva až pět centimetrů nového sněhu – v Beskydech až 15 centimetrů.

Sněžit by mohlo i v nížinách. Vlivem inverzní oblačnosti nebudou v nižších polohách, kromě Javornicka, více než tři stupně. Sníh však bude mokrý a bude odtávat.

„Už v neděli dopoledne bude sněžení v Olomouckém kraji ustávat a sněžit bude jen v Beskydech, kde by mohlo napadnout patnáct centimetrů,“ sdělil Eduard Jarcovják z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Ostravě.

Podobně to bude v Olomouckém kraji vypadat v pondělí, kdy bude zataženo až oblačno, postupně se může objevit slabé sněžení, v polohách pod 300 metrů nad mořem srážky smíšené. Nejnižší noční teploty nula až minus čtyři, přes den nula až čtyři nad nulou.

Zpáteční jízdenka Českých drah v roce 2020
Flexi, vázaná, integrovaná? Nejlevnější jízdenka ČD nemusí být nejvýhodnější

Úhrn nového sněhu v centimetrech

Javorník
prosinec 0
leden 0

Šerák
prosinec 73
leden 12

Olomouc
prosinec 1
leden 0

Šumperk
prosinec 1
leden 0

Dlouhodobý průměr pro daný měsíc

Javorník
prosinec 13
leden 14

Šerák
prosinec 72
leden 85

Olomouc
prosinec 13
leden 14

Šumperk
prosinec 25
leden 32

zdroj ČHMÚ

Voda v tocích stále pod průměrem

Objem vody ve sněhu k 13. lednu v Olomouckém kraji byl podle údajů Povodí Moravy v porovnání s průměrem pro toto období výrazně pod průměrem – 18 milionů metrů krychlových, přičemž průměr činí 99 milionů metrů krychlových vody ve sněhu

Vody je celkově málo. Hladiny toků jsou většinou setrvalé a v porovnání s dlouhodobými měsíčními průtoky zůstávají i nadále podprůměrné.

„Aktuálně se průtoky pohybují v rozmezí 30 až 60 procent dlouhodobého měsíčního průměru. Nejmenší vodnosti dosahuje řeka Romže ve Stražisku, 24 procent, řeka Bystřice ve Velké Bystřici, 30 procent, a řeka Třebůvka v Lošticích, 36 procent,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. „ Objem vody ve sněhu k 13. lednu v Olomouckém kraji byl v porovnání s průměrem pro toto období výrazně pod průměrem – 18 milionů metrů krychlových, přičemž průměr činí 99. milionů metrů krychlových vody ve sněhu,“ sdělil Chmelař.

Situace ohledně vývoje sucha je proto podle odborníků nadále velmi napjatá. „Rozhodující pro to, zda budeme v létě čelit suchu či nikoli, budou následující jarní měsíce,“ uzavřel Chmelař.