„Vyrazili jsme si naposledy zabobovat a vidím, že jsme měli přibalit ještě jedny sáně nebo plastový pekáč,“ smála se Jana Ptáčková z Olomouce.

2. ročník akce Hanácký čmód se startem i cílem v Litovli, 1. 5. 2021
Motorkáři konečně v akci. Májový vzduch na Olomoucku rozvířil Hanácké čmód

Na sněhem pokrytém svahu byla v sobotu odpoledne řada turistů s dětmi. Sáně jen jedny.

„Nepočítali jsme s tím, že tady ještě bude ležet sníh. Ale chlapeček nám sáně na chvíli půjčil,“ ocenil pomoc tatínek malé slečny.

Sníh v květnu leží i na dalších místech Hrubého Jeseníku. V lyžařských areálech umělý a na hřebenech hor a v kotlinách přírodní. Například na Šeráku bylo v sobotu ráno 48 centimetrů. Odpoledne tam rtuť teploměru dosáhla 7 stupňů Celsia.

To v nížinách Olomouckého kraje bylo na 1. máje i přes 18 stupňů. Nejvíce naměřili meteorologové v Pasece a Šternberku, a to 18,6 stupně Celsia. V Dubicku pak 18,3. Na stanici v Olomouci-Holici činilo prvomájové teplotní maximum 17,9.

Jaro v prostějovské botanické zahradě
To je nádhera. Botanická v Prostějově je teď hitem, uchvátí i arboretum

Bude pršet

Neděle už bude zatažená s deštěm, většinou trvalým.

„Zpočátku místy i vydatným. Během dne postupně na hřebenech hor i srážky smíšené nebo sněhové. Odpoledne slábnutí, k večeru ustávání srážek a ubývání oblačnosti,“ informovala Marie Glofáková z regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Nejvyšší nedělní teploty budou 9 až 11, na jihu Olomouckého kraje až 15 stupňů Celsia.

Sněhové přeháňky se mohou objevit na horách v nadmořské výšce nad 900 metrů i v pondělí. Na souvislou bílou pokrývku to však nevypadá. „Pokud, tak maximálně centimetr,“ podotkla Marie Glofáková.

Barbora Valkovičová, Klenovice na Hané, narozena 23. dubna 2021 v Prostějově, míra 47 cm, váha 3050 g
Nově narozená miminka na Prostějovsku - 16. a 17 týden roku 2021