Na většině území kraje sněží, místy silně. Silnice jsou sjízdné, řidiči by ale měli jezdit velmi opatrně.

„Na vozovkách je čerstvý sníh, po našich zásazích jsou některé vozovky proplužené s rozbředajícím sněhem. Všechny silnice jsou sjízdné, nemáme žádnou uzavřenou," uvedl okolo půl deváté Jan Škrabal ze správy silnic Olomouckého kraje.

Podle něj by vozovky měly být všechny sjízdné se zvýšenou opatrností, upozornil však, že někde lze očekávat krátkodobý problém, třeba že kamiony nemohou někde vyjet kopec. „To se běžná stává. Průběžně trasy projíždíme, na důležité tahy se vracíme častěji," dodal.

Hasiči vyjíždí od rána k řadě dopravních nehod. Podle policie je nejčastější příčinou havárií nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze komunikace.

„Za celé úterý 31. ledna vyjížděli hasiči v našem kraji celkem k sedmi dopravním nehodám. Jednalo se především o nehody drobnějšího charakteru, kromě té na D35 poblíž Velkého Újezdu na 290 kilometru ve směru na Ostravu," sdělila ve středu ráno mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková a připomněla, že při nehodě se převrátil kamion na bok a blokoval oba jízdní pruhy.

V průběhu středy 1. února hasiči do 8 hodin vyjížděli už k šesti dopravním nehodám. Auta havarovala na D35, také v Biskupicích na Prostějovsku a v 6.33 také na D46 na 12 kilometru.

„Šlo o dopravní nehodu kamionu, který částečně blokuje dálnici. Při nehodě došlo k proražení palivové nádrže a úniku asi 200 litrů nafty na komunikaci. Hasiči nádrž provizorně utěsnili. Při nehodě nebyl nikdo zraněn," pokračovala mluvčí s tím, že hasiči byli ještě v 8 hodin stále na místě.

Silnice je aktuálně uzavřená a dopravu policisté odklání. K nehodě vyjížděli také do obce Březce a Moravská Huzová na Olomoucku a před 8 hodinou pomáhali v Bratrušově na Šumpersku.

Čtěte také: Na Olomoucku skončil v příkopu autobus i osobní vůz

Podle policie je nejčastější příčinou havárií nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze komunikace, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat.

„Nabádáme řidiče, aby při jízdě byli opatrní a přizpůsobovali rychlost jízdy stavu a povaze pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám a zejména svým schopnostem a vlastnostem vozidla," sdělil krajský policejní mluvčí Petr Piňos.

Upozornil na dopravní omezení na silnici mezi obcemi Kokory a Přerov, kde komunikace průjezdná ze zvýšenou opatrností jen pro osobní vozidla a také na dopravní nehodu na 308 kilometru dálnice D1, kde se střetlo nákladní vozidlo s návěsem a osobního vozidla. „Místo průjezdné ze zvýšenou opatrností," doplnil mluvčí.

Čtěte také:

Ve fakultce si nezapálíte ani venku. S cigaretou pošlou za bránu i doktory
Mora reaguje na další zranění. Přichází Kanaďan a český talent