„Od Konice směrem k Prostějovu jsou vozovky po chemickém ošetření mokré, maximálně někde s ostrůvky kašovitého sněhu. Ve vyšších polohách, kde se sype inertem, je uježděný sníh s posypem. Starosti nám dělají jen některá místa, která se zafoukávají a tvoří se tam sněhové jazyky. Proto máme venku neustále sedm sypačů, které trasy opakovaně projíždí," mohl v úterý odpoledne konstatovat vedoucí konického cestmistrovství Petr Walter.

Všechny silnice jsou podle něj sjízdné.

„Nic není uzavřeno a všechny úseky jsou průjezdné," potvrdil.

Pomačkané plechy

Sněhová nadílka nezaskočila ani řidiče. Jezdili opatrně, takže k žádné vážné dopravní nehodě nedošlo.

„Kvůli sněhu se bourá samozřejmě více. Na Prostějovsku ale nemáme hlášenou žádnou nehodu s vážnějším zraněním. Pokud se něco stalo, byly to naštěstí většinou jen pomačkané plechy. K některým nehodám policisté ani nevyjížděli, účastníci se totiž dohodli, že škoda není tak vysoká, aby potřebovali policejní asistenci," uvedla policejní mluvčí Tereza Štrbáková.

Zásahy hasičů

U tří nehod zasahovali včera hasiči.

„První se odehrála krátce před půl osmou ráno u Němčic nad Hanou. Osobní auto zde narazilo do stromu," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Při střetu utrpěl jeden člověk lehké zranění a skončil v péči lékařů. „Auto pak hasiči naložili na odtah a provedli úklid vozovky," dodala mluvčí.

Krátce před polednem vyrážela auta s modrými majáky k železničnímu přejezdu mezi hlavním a místním nádražím v Prostějově. Osobní automobil se tu srazil s vlakem. Ačkoli následky těchto nehod bývají obvykle tragické, tato se obešla bez zranění, jen byl po dobu vyšetřování na trati zastaven provoz.

K poslední havárii jeli hasiči ve dvě hodiny odpoledne.

„Na silnici u Přemyslovic narazila řidička do stromu a zůstala zaklíněná v autě. Profesionální jednotky z Prostějova a Konice ženu vyprostily," informovala Vladimíra Hacsiková.

Mrazivé počasí má trvat i v příštích dnech, policisté proto vyzývají k opatrnosti.