„Počet uchazečů na jedno volné místo přesáhl čtyřiačtyřicet lidí, zatímco v lednu to bylo necelých jedenačtyřicet. Míra nezaměstnanosti v prostějovském regionu stoupla o dvě desetiny procentního bodu na deset a půl procenta,“ informuje analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Přetrvává tak situace, kdy je u nás míra nezaměstnanosti sice nejnižší v kraji, ale práce se shání jen velmi obtížně. Prostějov je co do počtu uchazečů čtvrtý „nejhorší“ v republice. Jen o něco málo hůře jsou na tom nezaměstnaní v Bruntále, v Jeseníku se o jedno místo hlásí téměř jedenapadesát lidí. Nejzoufalejší stav je přitom v Třebíči, kde o každou pracovní příležitost bojuje více než sedmdesátka uchazečů. Naopak v Praze jen čtyři.

Bez kontaktů to nejde

Kolotoč podávání žádostí o místa je velmi ubíjející a u mnoha lidí vede ke ztrátě motivace.

„Pokud nemáte kontakty nebo známosti, tak získat stálé zaměstnání je prakticky nemožné. Nejvíce mi vadí, že mnoho zaměstnavatelů vyhlašuje výběrová řízení i když už ví, komu místo dá. Konkurz jim zřejmě přikazuje zákon, mě ovšem taková věc stojí spoustu peněz. Jen žádost o výpis z rejstříku trestů přijde na stovku, pak ještě ověření dokladu o vzdělání a cesta na pohovor. To je pak klidně tři nebo pět set. A několikrát do měsíce je to už pořádná díra do rozpočtu,“ stěžuje si čtyřicetiletá Jana z Prostějova.

Štve ji také to, že firma často nedá vědět, jak konkurz dopadl a nezřídka ani nevrátí zaslané podklady. „Životopis a ověřené dokumenty používám opakovaně, a když si je nechají, tak musím znovu tisknout a platit,“ posteskla si Jana.

Koho firmy shání?

Ve čtvrtek bylo v nabídce úřadu práce v okrese Prostějov 166 volných míst. Velká část firem hledala obchodní zástupce či pojišťovací agenty. Zájem je také o řemeslníky, především ty, kteří pracují v kovoprůmyslu. Objevilo se však například i místo pro sládka. Nabízené platy se pohybují v širokém rozpětí. Kuchaře můžete dělat za deset tisíc, ale i za dvojnásobek. (pam)

region    počet uchazečů na jedno volné místo     nezaměstnanost (%)
Jeseník 50,8                                                                        17,9
Prostějov 44,1                                                                        10,5
Olomouc 27,6                                                                        10,7
Přerov 26,59                                                                      12,9
Šumperk 28,9                                                                        13,7