"Vypadá to dobře, myslím, že letos by mohl padnout účastnický rekord," usmíval se na startu Zdeněk Balcařík, duše všech podobných smržických akcí.

Na místním fotbalovém hřišti se registrovali účastníci od brzkého rána. V okolí Smržic, Kostelce na Hané nebo Zdětína, pak mohli řidiči potkávat pestrobarevné skupiny cyklistů nebo pěších turistů. Jedním z nejmladších účastníků byl i teprve tříměsíční Samuel Klus.

"Letos jdeme poprvé. Ale už budeme chodit každý rok, je to náš první společný výšlap. Jdeme tu nejkratší jedenáctikilometrovou trasu," komentoval Lubomír Klus, tatínek malého Samíka.

Provoz plážového hřiště na prostějovském náměstí bylo zahájeno volejbalovou exhibicí. Nastoupila dvojice Beneš - Kubala.
Olympionici otevřeli plážové hřiště na prostějovském náměstí

Mezi výletníky bylo i velké množství čtyřnohých chlupatých miláčků.

"Musel jsem si pořídit košík na kolo, aby to Santiago zvládl," pochlubil se svým čtyřměsíčním štěnětem Pavel Mlčoušek s tím, že na kole pojedou šestadvacet kilometrů.

Tradičním účastníkem už je Jirka Pelíšek z Kostelce na Hané. Se svými kamarády byl jednotně oděn do nepřehlédnutelných oranžových dresů.

"Vybrali jsme si 62 kilometrů pro MTB. Dresy máme firemní, kolikrát tu jsem přesně nevím, ale řekl bych tak podesáté. Počasí vypadá dobře, hlavně ať neprší," prozradil Jiří Pelíšek.

Ilustrační foto
Pozor na klíšťata! V kopcích nad Prostějovem jsou na desítce