"Vypadá to, že se nic nedělá, ale pracujeme pořád. V první řadě jsme se hned po uzavření školky zaměřili na předškoláky. Museli jsme je připravit na zápis do školy, i když pouze elektronickou formou. Dočkají se ale i fyzického zápisu a budeme je také pasovat na předškoláky," komentuje současný stav vedoucí učitelka Veronika Přikrylová a pokračuje: "Následně jsme se rozhodli, že oslovíme všechny zbývající děti. Ony pořádně nevědí co se děje. Neví, proč nemohou chodit za kamarády. Vymysleli jsme takový pilotní program. Dali jsme jim do obálek úkoly, pracovní listy, omalovánky nebo pexesa. Každému jsme také ušili roušku a oslovili je dopisem určeným přímo pro děti. Rozvezli jsme jim to přímo do schránek."

Malým předškolákům se po školce stýská.

"Děti nám posílají fotky, obrázky a píšou i dopisy o tom, jak prožívají tyto dny doma. Jejich práce vyvěšujeme za okna školky. Děti pak při procházkách sledují, kolik obrázků přibylo," říká Veronika Přikrylová.

Hanácké slavnosti v Prostějově
Prostějov hledá nové termíny akcí, Hanácké slavnosti jej zatím nemění

Opuštěné třídy doléhají i na učitelky.

"Musím přiznat, že ten první týden mi smutno nebylo. Pak už to na mě dolehlo. Měli jsme naplánovaných spoustu programů a najednou mi školka připadá taková pustá. Vůbec se to nedá srovnat například s prázdninami, protože víte, kdy skončí. Teď je školka bez dětí taková mrtvá," popisuje vedoucí učitelka.

V současnosti se ale ve Smržicích chystají na nový školní rok.

"Máme tři homogenně rozdělené třídy s kapacitou sedmdesát šest dětí. V jedné třídě jsou předškoláci, v další jsou čtyř až pětileté děti a jednu máme speciálně vybavenou pro dvouleté a tříleté děti," přibližuje Veronika Přikrylová a doplňuje: "Myslím, že kapacitu nenaplníme, ráda bych tímto pozvala i rodiče z okolních vesnic a také Prostějova. Poloha Smržic v blízkosti města je znát, máme tu spoustu dětí přímo z Prostějova. Navíc máme i vlastní kuchyni, ve které vaříme i bezlepkovou stravu."

Termín zápis k předškolnímu vzdělávání v MŠ Smržice je stanoven od 2. do 16. května 2020.

"Bohužel bude probíhat bez přítomnosti dětí. Přihlášky lze podávat elektronicky, poštou nebo po předchozí telefonické domluvě i osobně. Veškeré informace a formulář žádosti jsou na webových stránkách mateřské školy," uzavírá Veronika Přikrylová.

Výhledy z propasti Macocha na Blanensku a z jeskynního dómu Sarawak v Malajsii.
Ani krok za hranice. V Macoše jste jako v Malajsii, u Kyjova jako v Toskánsku