„Rozptylové podmínky jsou většinou mírně nepříznivé a budou i nadále. Průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu – 50 mikrogramů na metr krychlový,“ informoval v úterý ráno Eduard Jarcovják z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Na znečištění ovzduší ve městech se podepisuje provoz aut, proto ČHMÚ už při vyhlášení smogové situace v Olomouckém kraji v úterý ráno doporučil maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a upřednostnit veřejnou dopravu. V Přerově mohou lidé cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma.

„Nemocným s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším občanům a malým dětem doporučujeme zdržet se při pobytu venku a fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání,“ připomněl ČHMÚ.

Smogovou situaci vyhlašuje ČHMÚ, jsou-li dvanáctihodinové průměry překročeny na polovině stanic. Rozhodující j také předpokládaný vývoj koncentrací během následujících čtyřiadvaceti hodin.

Smogová situace  - v Přerově MHD zdarma
Města v kraji přidusil smog, inverze by měla povolit
Ministr kultury Antonín Staněk na představení modelu SEFO od architekta Jana Šépky
Vláda podpořila olomoucké SEFO více než půl miliardou ze státního rozpočtu
Ilustrační foto
Nemocnost jde na Olomoucku nahoru, do školky přišla jen čtvrtina dětí