Česká klasika je stále jedním z nejoblíbenějších jídel
Ať už s hranolky nebo vařeným bramborem. Na talíři s velkou porcí tatarky nebo v housce jako hamburger - smažený sýr má dlouhé zástupy příznivců. Je natolik oblíbený, že ho lze najít v poledních menu takzvaných třetích cenových, ale i na jídelních lístcích drahých restaurací. Mnohdy platí, že v nabídce restaurací zůstává sýr v trojobalu jediným bezmasým jídlem. Návštěva regionálních podniků nás utvrdila v tom, že na smažák Češi nedají dopustit.
Restaurace a pivnice U Hudečků, Prostějov
Dobrým jídlem vyhlášená prostějovská restaurace v těsném sousedství zimního stadionu, je svým gastronomickým zaměřením od oblíbené lidovky v podobě smažáku na míle daleko. Přesto smažený sýr na jídelním lístku nemůže chybět. "Smažák byl, je a bude," usmívá se majitel restaurace Martin Hudeček s tím, že lidé si tuhle tradiční pochoutku stále objednávají.
"U nás máme smažený sýr na stálém jídelním lístku a jedná se o jedno z nejlevnějších jídel. Děláme ho z poctivého sýra z kravského mléka z farmy v Kostelci na Hané. Podporujeme tím i lokálního dodavatele," dodává Hudeček.
U Hudečků si mohou milovníci smažáku pochutnat na klasicky obalovaném sýru s bramborem a domácí tatarskou omáčkou.
Restaurace a pivnice U Hudečků
Adresa: U stadionu 1, Prostějov, https://uhudeckupv.cz/
Druh sýra: moravský výběrový sýr ze Sýrárny Rols, Kostelec na Hané
Gramáž: 150 gramů syrové váhy
Příloha: brambory, domácí tatarská omáčka
Cena: 199 Kč i s tatarskou omáčkou
Restaurace Grand Lázně, Prostějov
Oblíbená restaurace v Městských lázních nabízí populární denní menu se sedmi jídly a polévkou. Smažený sýr ale ve stálé nabídce také nechybí. "Smažák je stále mezi hosty velmi populárním jídlem. I když už dnes není cenově nejlevnější, protože sýr je dražší než maso. Bývaly doby, kdy patřil smažený sýr mezi nežádanější jídla," komentuje fenomén smažáku Stanislav Holinka, provozovatel restaurace.
V lázních si mohou hosté pochutnat na klasickém eidamu v trojobalu. "Samozřejmě nejvíce jdou jako příloha hranolky, ale podle chuti si mohou lidé objednat i jiné přílohy. V ceně je i tatarská omáčka vlastní výroby," doplňuje Holinka.
Restaurace Grand Lázně
Adresa: Floriánské nám. 1, Prostějov, https://www.grandlahudky.cz/restaurace/lazne-prostejov/
Druh sýra: Eidam
Gramáž: 150 gramů
Příloha: hranolky, domácí tatarská omáčka, další přílohy podle chuti
Cena: 149 Kč
Pivnice U Kalicha, Prostějov
Klasická pivnice s šipkařskou hernou a útulnou letní zahrádkou, nabízí hostům především chuťovky v podobě pečených žeber, topinek nebo bramboráků. I tady ale nemůže chybět smažený sýr. "My nejsme restaurace s obědovým menu, ale hosté u nás hlady ani žízní trpět nebudou. Vedle klasických chuťovek nemůže chybět smažák. Lidé ho zkrátka mají rádi a poptávka po něm je stabilní," prozradil provozovatel pivnice Martin Hubál.
Klasika v trojobalu s tatarkou. "Nabízíme smažený sýr z eidamu. Nebereme polotovar, ale sami si ho obalujeme z celé cihly. Servírujeme ho s hranolky a tatarskou omáčkou," uvedl Hubál.
Pivnice U Kalicha
Adresa: nám. U kalicha 2575/2, Prostějov, https://www.facebook.com/pivniceukalicha
Druh sýra: Eidam
Gramáž: 150 gramů
Příloha: hranolky, tatarská omáčka
Cena: 149 Kč
Restaurace Grand, Olšany u Prostějova
Vyhledávaná obědová zastávka na půli cesty mezi Olomoucí a Prostějovem nabízí denně sedmidruhové menu a o víkendech tříchodové včetně desertu. "Máme samozřejmě i smažený sýr a také smažené tvarůžky s anglickou slaninou. Smažák servírujeme s hranolky a domácí tatarskou omáčkou. V Olšanech patří mezi hodně populární jídla," informoval provozovatel vyhlášeného podniku naproti sokolovně Stanislav Holinka.
Restaurace Grand, Olšany u Prostějova
Adresa: Olšany u Prostějova 134, https://www.grandlahudky.cz/restaurace/olsany-u-prostejova/
Druh sýra: Eidam
Gramáž: 120 gramů
Příloha: hranolky, domácí tatarská omáčka, další přílohy podle chuti
Cena: 149 Kč
Kantýna Grand Netušilka
Hojně navštěvovaná lidová jídelna v Netušilově ulici nabízí od pondělí do pátku snídaně a čtyřchodové obědové menu. Ve stálé nabídce ale nechybí ani smažený sýr. "Klasicky máme mimo denní nabídku řízky a smažený sýr. Maso nebo sýr v trojobalu mají Češi zkrátka rádi a budou je jíst pořád," říká Stanislav Holinka, provozovatel vyhlášené stravovny přímo v centru Prostějova.
Vedle klasického smažáku, se objevují různé sýrové speciality i v denních meníčkách. Například smažená niva s bramborem a domácí tatarkou, přijde včetně polévky na velmi solidních 129 korun. Pochutnat si mohou strávníci za stejnou cenu například i na loštické kapse s máslovými bramborami.
Kantýna Grand Netušilka
Adresa: Netušilova 3, Prostějov, https://www.facebook.com/JidelnaGrandNetusilka
Druh sýra: Eidam
Gramáž: 150 gramů
Příloha: hranolky, domácí tatarská omáčka, další přílohy podle chuti
Cena: 140 Kč