Podle slov velitele JSDH Protivanov, Aloise Koláře, však tento zásah nebyl nijak ojedinělý a k pádu stromů při práci hasičů dochází poměrně často.

Nahánění zraněného dravce

„Nebyl to náš nejtěžší nebo nejkurióznější zásah, byl prostě jen nejlépe zaznamenán. Dosud nejkurióznějším případem byl pro naši jednotku odchyt zraněného dravce, kterého srazilo auto. Tehdy jsme pobíhali po poli a naháněli ho. Dále si vzpomínám na výjezd, kdy bylo nutné pomoci parašutistovi,“ popisuje velitel Kolář.

Sbor dobrovolných hasičů z Protivanova letos slaví 135 let od svého založení
Protivanovští hasiči letos slaví 135 let. A je za nimi vidět kus práce

Náročný zásah při požáru v Seči

Doposud nejnáročnější výjezd pak JSDH Protivanov absolvovala v roce 2015, když vyjížděla k požáru rodinného domu v Seči.

„Původně byl ohlášen požár uskladněného dřeva. Po příjezdu na místo jsme ale zjistili, že hoří střecha domu a že se požár rozšířil i na dvě další chaty stojící v bezprostřední blízkosti. Výjezd byl náročný i proto, že zde nebyl signál, ani vodní zdroj,“ popisuje dále Kolář.

Dvě cisterny k dispozici

JSDH Protivanov je vybavena dvěma cisternami a jedním dopravním automobilem.

„Cisterna CAS Scania je nová a byla v roce 2016 pořízena obcí Protivanov z dotací. Druhá, Tatra 148 z roku 1972 svým stářím už není úplně vyhovující, ale využíváme ji jako zásobárnu vody na místě události, kde je potřeba větší množství vody. Poté disponujeme také dopravním automobilem Ford Tranzit, který slouží jako podpůrné vozidlo, když například potřebujeme k zásahu dostat více lidí anebo slouží k přepravě hasičů na různá školení,“ prozrazuje dále velitel.

Nové hasičské auto ve Stínavě a starosta tamních hasičů Michal Burget
Hasiči ze Stínavy mají nový prapor, auto i zásahový vozík. A chtějí do akce

Pracují i s defibrilátorem

Jelikož je území v okolí Protivanova mimo desetiminutový dojezdový dosah nejbližších stanic záchranné služby, zásahová jednotka hasičů z Protivanova disponuje i rozsáhlým vybavením včetně vyprošťovacího zařízení nebo nově i automatického externího defibrilátoru.

„Defibrilátor byl pořízen prostřednictvím rozpočtu kraje na přelomu roku 2019 a 2020 a pomáhá tak nově u vážných dopravních nehod. Počítá se, že bude používán nejen u výjezdů, ale pokud záchranná služba uzná za vhodné, může nás povolat i ona k případům v našem dosahu, kde je potřeba obnovit životní funkce,“ uzavřel velitel JSDH Alois Kolář. (ims)