Klecové chovy jsou nejméně ohleduplným způsobem chovu nosnic. Životní podmínky takto chovaných zvířat jsou otřesné. Slepice tráví celý život v malé kleci, kde jich je namačkáno asi dvacet. Spolek ochránců zvířat Obraz se proto rozhodl vyzvat širokou veřejnost k boji proti takovému způsobu chovu a šířit poselství o utrpení slepic v klecích.

„Je na čase i v Česku klecový chov slepic úplně zakázat. S politiky o tom intenzivně jednáme a už také nacházíme první podporu. Se slepicemi soucítí lidé ze všech koutů země. Věřím, že to politici budou reflektovat," komentuje průběh akce Jana Menčíková, místopředsedkyně spolku OBRAZ.

Do akce se zapojily i české celebrity jako Patricie Solaříková či Ben Cristovao. Každá slepice má svého vlastního patrona, který jí vytvořil image a dal jí jméno. Slepice Freeda, která navštívila mimo jiné i Prostějov, získala své jméno od anglického slova freedom, což znamená svoboda. Tohle jméno jí dal její patron český rapper Rest. Terénní pořadatelé akce jsou většinou dobrovolníci, kteří se snaží vybojovat pro zvířata lepší podmínky.

„Sleduji spolek Obraz na sociálních sítích. Chtěla jsem se zapojit do této akce, která má podle mě smysl,“ prozradila Deníku Lucie Juřenová, studentka z Prostějova, která nabízela kolemjdoucím Prostějovanům petici k podpisu.

Téměř dvacet let se už sjíždějí rockeři do Mořic.
Mořickému revivalu táhne na dvacet. Podívejte se, jak se letos vydařil

Zavítaly i do Kozy a na Kosíř

Lucie s Freedou navštívily dominanty města jako prostějovskou radnici, zámek, sochu Tomáše Garrigue Masaryka, sochu Jiřího Wolkera, dále různé obchodní řetězce a veganskou restauraci Koza zůstala celá. Kromě centra města se vydaly i na plumlovský zámek, přehradu, do okolí Žešova a na vrchol Velkého Kosíře.

Zájemci o podporu protestu proti klecovým chovům tak mohli v pátek na prostějovském náměstí vyjádřit svůj nesouhlas nejen s tímto způsobem chovu slepic, ale mohli svým podpisem podpořit i petici v rámci celé Evropské Unie, kde se postavili za práva dalších zvířat.

„Snažím se chránit zvířata a zbavit je utrpení. Věřím, že tato akce bude mít význam,“ uvedl Jan Vychodil z Prostějova, který připojil svůj podpis.

Slepičí tour, kdy sedm slepic šířilo své poselství ve více než stovkách měst po celé České republice, mělo velký ohlas. Vyvrcholením akce byl sobotní festival rekordů a kuriozit v Pelhřimově, na kterém si plyšové hrdinky převzaly titul za nejzcestovalejší hejno slepic. Zapsaly se tak do České knihy rekordů.

„Před dvěma lety dosáhli ochránci zvířat velkého úspěchu: díky nim jsou od ledna 2019 zakázány kožešinové farmy. Věřím, že tato akce bude stejně úspěšná. Když lidé od zvířat něco chtějí, měli by jim k tomu vytvořit vhodné podmínky,“ uzavřela Lucie Juřenová. 

Wolkrův Prostějov. Ilustrační foto
Svátek poezie je tu, startuje Wolkrův Prostějov 2019. Podívejte se, co vás čeká