Teplem chce v zimě zásobovat obecní budovy a v létě vyhřívat vodu v koupacích biotopech, které mají vzniknout ve Slatinicích i místní části Lípy.

Vizi na obecní bioplynovou stanici na zpracování biologicky rozložitelného odpadu mají ve Slatinicích již několik let. Obec si už nechala zpracovat odbornou studii.

„Sváželi bychom bioodpad od našich občanů a odebírali jej také od okolních vesnic a supermarketů v okolí. Vznikající bioplyn bychom spalovali a získávali elektrickou energii a teplo. Teplo by se v zimě využilo pro vytápění obecního úřadu, školy, školky, sokolovny a domu služeb. Tyto budovy bychom v budoucnu rádi zásobovali také elektrickou energií z vlastních zdrojů, stejně jako naši další infrastrukturu jakou je čistírna odpadních vod, vodojem a veřejné osvětlení,“ popsal plány starosta Ondřej Mikmek.

Ilustrační foto
Kousek od Olšan vznikne nová vodní nádrž ke koupání

Po skončení topné sezony by se získané teplo využívalo pro ohřev vody v koupacích biotopech, které chce obec vybudovat ve Slatinicích i místní části Lípy.

V příjemně teplé vodě by se tam lidé mohli koupat od června až do září.

„Měli bychom tady vlastně takové obecní ´termály´. Přímo ve Slatinicích by mohl vzniknout menší bazén se sirnou vodou a větší koupací biotop, zřejmě poblíž sportovního areálu ve směru na Lutín. Bioplynová stanice by stála v místní průmyslové zóně. Počítáme také s malým koupacím biotopem v Lípách,“ upřesnil Ondřej Mikmek.

Koupací biotop v Laškově, srpen 2020
Nejmladší biokoupaliště je hitem! Půvabný Laškov vychvalují, takto vypadá

Na tomto záměru už obec spolupracuje s odborníky a hledá možná technická řešení.

„Momentálně jsme na začátku. Máme hotovou studii, všechno konzultujeme s odborníky na tyto záležitosti. Rádi bychom to zkombinovali také s fotovoltaikou. Solární panely bychom umístili na rekultivovanou skládku a střechy obecních budov, aby zbytečně nezabíraly ornou půdu. Elektřinu by pak bylo možné dodávat například i místním domácnostem,“ naznačil starosta.

Náklady na bioplynovou stanici by se podle něj měly pohybovat okolo 120 milionů korun. Obec má šanci získat dotace, které pokryjí až 70 procent výdajů.

Stavět by se mohlo už v příštím volebním období, součástí bioplynové stanice by byla také speciální třídící linka na biologicky rozložitelný odpad získávaný od supermarketů v regionu.

V Ochozi je fotovoltaická elektrárna podnikatele Vítězslava Nezvala
Sluneční elektrárna v Ochozi? Podporujeme obec, říká Vítězslav Skopal