„Vánoce jsou v prosinci a ne v říjnu. Stejně kupuji sladkosti až těsně před Mikulášem. Děti by je našly a pochopitelně zkonzumovaly, takže bych musela nakupovat znovu,“ poznamenala na konto příliš časné nabídky vánočních sladkostí Marcela Strouhalová.

Opačný názor však mají provozovatelé obchodních a nákupních center. „Prodejny zásobujeme už nyní na základě průzkumu mezi zákazníky. Ti chtějí mít před Vánocemi dostatek času na nákup dárků,“ vysvětlila mluvčí řetězce Tesco Stores.

Někteří lidé nechávají nákup cukrovinek na poslední chvíli v naději, že na začátku prosince koupí nejčerstvější zboží. Záleží přitom jen na obchodnících,které zboží a jak dlouho nechají ve skladech a v jakém pořadí jej dají vyskládat do regálů.

„Čokoládové figurky mají trvanlivost jeden rok. S výrobou pro vánoční trh začínáme už počátkem července, v lednu pro Velikonoce,“ uvedla Petra Hanáková ze společnosti Čokoládovny Fikar.

Doba minimální trvanlivosti vyznačená na čokoládových výrobcích přitom neurčuje datum, do kdy mají být spotřebované. Při dodržení správných skladovacích podmínek je čokoláda poživatelná i delší dobu. Za nezávadnost takového výrobku však ručí prodejce. Zboží v obchodě musí být uložené zvlášť a s upozorněním.

„Ani bílý povlak na čokoládě nemusí být známkou, že je čokoláda zkažená. Jde o vysrážený tuk na povrchu. K tomu ale dochází spíš při vyšších teplotách v letních měsících nebo při skladování v nesprávných podmínkách,“ poznamenala vedoucí prostějovského pracoviště Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Zuzana Bartošová s tím, že pro skladování čokolády je vhodná pokojová teplota do 20 stupňů Celsia.

Zkaženou čokoládu nemá spotřebitel možnost poznat pohledem. Že je žluklá, zjistí až po chuti. „Případ žluklé čokolády jsme už ale několik let nezaznamenali. Obchodníci si při skladování dávají pozor,“ dodala Bartošová.