„Před týdnem jsem byl na Pálavě vybírat vinařství a chutnat,“ popisoval počátek příprav na první ročník pochodu, pivínský starosta Kamil Štětař.

„Měli jsme možnost nakoupit u zdroje burčák a nechat si vinařem připravit stanoviště ochutnávek,“ pokračoval organizátor nové tradice.

„Chtěli jsme ale pestrost chutí, ochutnat různé druhy tohoto zdravého moku. Tak jsem o týden později vyrazil opět na Jižní Moravu pro čerstvou dodávku burčáku od pěti vinařů,“ doplnil Kamil Štětař.

Na sedmi stanovištích v Pivíně tak bylo možné ochutnat čtyři druhy bílého, dva červeného a jeden růžový burčák.

Hody ve Vrchoslavicích a oblíbené gulášobraní 2019
Guláše ve Vrchoslavicích k hodům prostě patří. Podívejte se

Pochod odstartoval hodinu po poledni na stanovišti U starosty.

„Připravili jsem osmdesát řízečků, tlačenku, pomazánku z kila škvarků a pečeného bůčku, domácí vdolky a vše se snědlo,“ vyjmenovala starostova manželka Alena.

Na dalších stanovištích mohli pivínští pochodující ochutnat domácí sekanou, pečená vepřová kolena, sýry, tvarůžky. „V Pivíně víme, co je dobré,“ usmíval se spokojený starosta.

Závěrečné posezení organizátoři směřovali do nově zrekonstruovaných prostor fotbalového hřiště. Nejen k burčáku, ale také k degustaci vín nechybělo tradiční cigáro z udírny. Za sobotní odpoledne proteklo pivínskými útrobami sto padesát litrů burčáku.

Přestože otec může být jen jeden, u myšlenky toto neplatí.

„Nebýt Mirka Filky a Libora Tydlačky, myšlenka Pivínského burčákového pochodu by nedozrála do takové podoby,“ sdělil závěrem Deníku Štětař. „Musím pochválit všechny a poděkovat za perfektní přípravu stanovišť a výborné pohoštění. Budu se těšit na další ročníky,“ zakončil spokojeně. 

Sobotní vepřobraní v Ochozi přilákalo stovky lidí. 27.9. 2019
VIDEO: Lidé v Ochozi se vrátili do středověku. A dali si u toho pěkně do nosu