Mnohé rodiny si výlety nemohou dovolit a tak je o ně stále menší zájem. Prostějovské školy proto organizují jednodenní akce, které jsou dostupné pro všechny školáky.

„Výlety jsou opravdu nákladné, naši žáci proto jezdí na krátké jednodenní akce do Jeseníku, Beskyd, do zoologických zahrad v Lešné nebo v Olomouci. Chceme, aby se mohlo školního výletu účastnit co nejvíce dětí,“ uvedl například ředitel základní školy Jana Železného na Sídlišti svobody v Prostějově Jan Krchňavý.

„Dřív jsme jezdili na několikadenní pobyty do Jeseníku nebo do Beskyd. Poslední roky upřednostňujeme spíš jednodenní výlety. Jsou méně finančně náročné a mohou si je dovolit všichni naši žáci a studenti,“ komentoval situaci na Reálném gymnáziu a základní škole města Prostějova její šéf Václav Kolář.

Prostějovská střední zdravotnická škola zrušila školní výlety úplně. „Z finančních i praktických důvodů. Místo výletů jezdíme na exkurze. Vyjdou levněji a studenti se ještě něco přiučí,“ vysvětlila ředitelka zdravotnické školy Ivana Hemerková.

Školní výlety jsou pro mnohé rodiče značnou finanční zátěží. „Dcera chodí do čtvrté třídy a syn do deváté. Jen za jednodenní školní pobyt v Rožnově pod Radhoštěm a v olomoucké zoo jsem zaplatila patnáct set korun. Jsem na mateřské a tak jsme se s manželem rozmýšleli, zda je vůbec pustíme. Obracíme totiž každou korunu. Nechci, aby mé děti byly izolované od ostatních a tak se jako rodina raději uskromníme,“ zmínila se pětatřicetiletá Andrea z Prostějova.