V prvním termínu přijímacích řízení naplnily třídy Reálné gymnázium a Obchodní akademie. Na ostatních školách je ještě stovka volných míst. Příští týden se konají přijímací zkoušky například na Středním odborném učilišti obchodním a na Střední průmyslové škole v Lidické ulici.

„Do prvních ročníků přijímáme sto šedesát studentů, přičemž téměř všechny studijní obory jsme naplnili už v prvním kole, spíš jsme zaznamenali převis u každého oboru. Volná místa jsou v oboru stavebnictví a v tříletých učebních oborech zámečník, nástrojař a obráběč kovů,“ zmínila zástupkyně ředitele školy Iva Žitná.

Jak zástupkyně ředitele průmyslovky dodala, zájem měli žáci hlavně o studijní obor s maturitou mechanik-seřizovač, jehož absolventi pracují na číslicově řízených obráběcích strojích.

Podle dohody se středními školami podobného zaměření v Olomouckém kraji byli žáci s prospěchem do 1,8 osvobozeni od testů všeobecných studijních předpokladů.

Poptávka po strojírenských oborech souvisí s oživením strojírenského průmyslu v Prostějově. Už před dvěma lety musel ředitel strojní průmyslovky kvůli enormnímu zájmu vypsat čtyři přijímací řízení.

„Do druhého kola se přihlásilo pětadvacet zájemců. Většinou šlo o žáky s prospěchovým průměrem do 1,4, kteří neuspěli například na gymnáziích. Všichni, které jsme přijali, jsou výborní studenti s vyznamenáním,“ prohlásila po skončení druhého kola ředitelka Střední zdravotnické školy Ivana Hemerková.

Nejvíce volných míst nabízí Střední škola oděvní v Palackého ulici - do pěti oborů může přijmout ještě 25 žáků a stavební učiliště. Volno má v oborech zedník, instalatér, montér suchých vazeb a truhlář. V případě zájmu otevře učiliště i obor tesař.