Vyhlásit mimořádné prázdniny chtěla ředitelka školy.

"Od začátku týdne se potýkáme s obrovskou nemocností. Celkem ulehlo s nachlazením nebo silnou virózou třicet osm procent dětí. Měli jsme podezření na chřipkovou epidemii," informovala Deník Viera Šmilňáková, ředitelka ZŠ Ptení.

"Obrátili jsme se tedy na krajskou hygienickou stanici, kde nám bylo oznámeno, že se nejedná o chřipku, ale pouze o silnější virózu. Řídíme se tak pokyny z hygieny a pokračujeme ve výuce," pokračovala ředitelka.

Plumlovský zámek - 22. ledna 2020
Zámek čeká na „stomilionovou“ opravu fasády a láká na Šporclův koncert

Přísný hygienický režim

Žáci navštěvující ptenskou základku mají přísný hygienický režim.

"Zavedli jsme striktní hygienická pravidla. Děti i rodiče byly poučeny. Apelujeme zejména na rodiče, aby neposílali do školy nedoléčené děti. Celou situace pozorně monitorujeme," informuje Viera Šmilňáková.

V ohrožení hlavně ti nejmladší

Nemoc se týká hlavně nejmenších dětí.

"Evidujeme největší nemocnost u malých dětí. Naštěstí se nejedná o chřipku, ale o virózu," uvedla Eva Kučerová z prostějovské pobočky Krajské hygienické stanice, která radí jak se v podobné situaci chovat: "Hlavní je, aby ten kdo je nemocný byl ohleduplný k ostatním. Měl by zůstat doma. Dbát se musí na prevence, používat jednorázové kapesníky, pravidelně větrat a umývat se."

Prostějovská škola ZŠ Železného má díky pomoci rodičů zrekonstruované učebny.
Díky rodičům mají děti v Prostějově nové krásné třídy

Zatím jeden mrtvý

V Olomouckém kraji evidovala Krajská hygienická stanice čtyři případy chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem, z toho jeden případ úmrtí. Vyhlášení omezení (regulace) či zákazu návštěv v nemocnicích a jeho následné odvolání je v kompetenci ředitelů jednotlivých zařízení.

Nejvyšší průměr nemocných na sto tisíc obyvatel mělo k pondělí 20. ledna z celého kraje Prostějovsko – 1954 nemocných. Nejvíce je zasažena skupina maldých lidí mezi 15 až 24 lety – 4107 nemocných a dále dětí do pátého roku věku – 3218 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Ocenění nejlepších prostějovských policistů roku 2019 v obřadní síni radnice - 23.1. 2020
Medaile pro ty nelepší! Policisté z regionu převzali na radnici ocenění