Deset družstev se muselo vypořádat s umělým dýcháním a nepřímou srdeční masáží, simulovaným zraněním hlavy, končetin nebo břicha, ale i s testy ze zdravovědy, všeobecného přehledu či dopravní a kriminální prevence.

Zatímco lidé od třicítky výš ještě zažili na školách hodiny branné výchovy a s tím spojenou výuku první pomoci, mladí se svými znalostmi pokulhávají.

„První kolo soutěže hlídek zdravotníků se konalo v roce 1947. Letos žáci soutěží už po jednapadesáté. Smyslem soutěže je naučit děti poskytnout první pomoc. Už v deseti letech dokážou oživit dospělého člověka, pokud mají potřebné znalosti,“ uvedla ředitelka pořádajícího oblastního spolku Českého červeného kříže v Prostějově Lenka Černochová.

Zhruba deset let je problematika zdravotní pomoci součástí vyučovacích předmětů na školách. „Od první do třetí třídy se děti seznamují s lidským tělem, ve čtvrté a páté třídě mají v přírodovědě základy zdravovědy a v osmém ročníku povinnou výuku první pomoci v přírodopisu,“ vyjmenovala Marcela Francová, učitelka v základní škole v Brodku u Konice.