„Máme dva výměnné pobyty do Holandska a do Německa,“ informovala Daniela Tobolová z Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově. Ke konci školního roku v květnu nebo červnu tak stráví desítky studentů jeden týden v zahraničí. Zahraniční studenti pak na Prostějovsku. „Většinou pro ně pořádáme poznávací zájezdy třeba do Prahy a návštěvy kulturních akcí,“ vyjmenovala náplň zahraničních studentů Tobolová.

Pár dobrodružnějších nebo kosmopolitnějších povah, ale vyrazí o prázdninách na vlastní pěst nebo absolvují některý ročník na zahraniční škole.

„Letos poprvé jsme nabídli středoškolským studentům možnost být o příštích prázdninách dva až tři týdny ve Švýcarsku,“ informoval Michal Straka z prostějovské pobočky Kiwanisu, což je mezinárodní klub, který prostřednictvím svých projektů pomáhá mladým lidem.

„Vybereme pět studentů, kteří se o prázdninách ubytují ve švýcarských rodinách,“ dodal Straka s tím, že rodiny převážně v kantonu Zug vybrala tamní pobočka Kiwanisu. Studenti se hlásili do konce září.

Pracovníci mezinárodního klubu zacílili svůj výběr na maturitní ročníky, protože sami studenti si se švýcarskou rodinou domluví, co by chtěli v zemi helvétského kříže podnikat a zažít. „Dá se říct, že hodíme studenty přímo do vody, ať se naučí plavat,“ usmál se Straka.

V podstatě méně využívanou možností jak poznat cizí zemi a kulturu je možnost studovat některý ročník střední školy v zahraničí. Na rozdíl od týdenních pobytů pořádaných školou si musí zájemci u tohoto vyřídit zpravidla všechno sami. „Předloni maturovaly dvě studentky, z nichž jedna studovala rok v Americe a druhá v Jižní Africe,“ doplnila nakonec Daniela Tobolová z Cyrilometodějského gymnázia.