S odstupem času se však lidé s obřím komplexem smířili.

"Už to tak nezáří jako zpočátku. Dá se říci, že už to ani nikomu nevadí," komentoval současnou realitu Zdeněk Balcařík ze Smržic.

Podobně vnímá skleněný komplex za svými humny i Jan Vysloužil bydlící ve Studenci přímo pod kopcem, na kterém skleník stojí.

Javorová alej jako spojnice mezi sídlištěm a Hloučelou
Mladé javory u Hloučely půjdou k zemi. Je to velká škoda, míní lidé
Tato černá skládka se objevila na začátku ledna 2019 v katastru obce Vícov.
Ve Vícově řeší obří černou skládku, už jsou pachatelům na stopě

Hluk z traktorů a pokles vody

"Skleník mi vůbec nevadí, prakticky o něm nevím. Co s tím ale souvisí je vedlejší bioplynka. Ta skleník vytápí a tím pádem zvyšuje výkon a hlučnost. Přímo před barákem nám tak projíždějí obrovské padesátitunové traktory, zásobující bioplynku," láteří Vysloužil a dodává: "Nevěřím ani tomu, že s existencí skleníku nesouvisí pokles spodní vody v celém Studenci."

Již dříve však provozovatel skleníku, společnost Agro Haná avizoval, že si energeticky vystačí z vlastních zdrojů. Teplo zajišťuje vlastní bioplynka, vodu sbírají dešťovou do velkých nádrží a neustále cirkuluje.

„Využíváme také vodu, co odteče ze skleníku. Pomocí UV lamp ji pročistíme a znovu použijeme,“ vysvětlovala Lucie Martinová, agronomka ze Smržic.

Další skutečností, která vadí, je zásah do krajiny.

"Turistická stezka na Velký Kosíř vede necelý kilometr od skleníku. Máme tak dvě dominanty, které zaujmou na první pohled…," krčí rameny Zdeněk Balcařík.

Chodba samoty v Amatérské jeskyni.
Tajemství Amatérské jeskyně? Dóm s krápníky i smrt speleologů
Armádní střelnice v Hamrech
Rány z kulometů? Lidem v Hamrech má ulevit nová protihluková stěna

Přibydou dva další

Zkušenosti s provozem prvního skleníku, ve kterém se pěstují rajčata hydroponickým způsobem, tak nejsou tak negativní jak občané z blízkého okolí očekávali. V brzké době by měly přibýt stávajícímu dvou a půl hektarovému gigantu další dva bratříčci. Jeden mezi Smržicemi a Kostelcem na Hané.

"V současnosti už jsme s nějakými počátečními pracemi začali," sdělil jednatel Agro Haná Marek Jedlička.

"Přiznám se, že už jsem okolo delší dobu nejel. Vím, že se tak začalo se skrývkou. My jsme proti tomu nic nenamítali, od našeho města je to vcelku daleko," kometnoval František Horák, starosta Kostelce na Hané, v jehož katastru se bude druhý skleník nacházet.

Deníku se však podařilo zjistit, že Agro Haná plánuje výstavbu ještě třetího skleníku. Měl by vyrůst hned v těsném sousedství toho stávajícího nad Studencem.

"Je to pořád v jednání. Máme ale pravomocné povolení stavby. Kdy, nebo jestli vůbec začneme s jeho stavbou není v tuto chvíli na pořadu dne," vyjádřil se ke třetímu velkopěstitelskému objektu Marek Jedlička.

V Olomouckém kraji fungují doposud pouze tři skleníky na celoroční hydroponické pěstování rajčat. Jeden ve Smržicích, zbývající dva jsou v Haňovicích.

Zrekonstruované koupaliště ve Vrahovicích
Prostějov zveřejnil největší investice loňského roku