"Schůzky s obyvateli budou, harmonogram brzy zveřejníme," uvedla na dotazy Deníku nejprve mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Více informací poskytla primátorka Alena Rašková.

"Začínáme čtyřiadvacátého října v Žešově. Smyslem setkání je, že řada lidí vidí problémy ve svém okolí, neodhodlá se však k zavolání na magistrát. Tohle je další možnost, jak se o ně podělit," uvedla dále Rašková.

Loni se v Prostějově schůzky odehrávali pouze na třech místech: v Žešově, Čechovicích a Vrahovicích. Letoškem se ale program vrací k normálnímu stavu - tedy přesunutí dalších schůzek zpět na sídliště.

"Budeme ale mít trochu jiné rozvržení setkání, budeme některé oblasti slučovat. Na tyto debaty chodívá méně lidí, najdou si sem cestu hlavně v dobách, kdy probíhá revitalizace lokality," prozradila dále primátorka.

Koupaliště ve Vrahovicích
Rekonstrukce plovárny ve Vrahovicích je za dveřmi. Padnou na ni desítky milionů

Mají setkání smysl?

Samotné schůze s obyvateli mají většinou pozitivní ohlas. A to i u kritiků magistrátu a řady jeho kroků.

"Smysl tyto akce rozhodně mají. Lidé se chtějí zeptat, co a jak se kolem nich bude dít. Problémem je ale, že se chvíli po dotazech vznesených na těchto setkáních mění třeba řečené termíny," uvedl jeden z nich, Pavel Dopita.

"Setkání mají svůj smysl. Obyčejní lidé mají možnost si promluvit s představiteli města a vyjádřit se k dění v okolí," řekl Martin Vyplel, předseda žešovského osadního výboru.

Ty jsou v Prostějově tři a společně s místními aktivisty bývají jejich členové nejaktivnějšími přispěvateli do diskuze. Nejinak tomu zřejmě bude i letos.

"Tématem bude chystaná stavba ubytovny pro cizí dělníky nedaleko koupaliště. A také koupaliště samotné. Myslím, že i na výstavbu domů v záplavové zóně se dostane," poznamenal Pavel Dopita bydlící ve Vrahovicích.

Žešov má poněkud jiné problémy.

"Průtah obcí je hrozný, ale cyklostezky jsme se po letech konečně dočkali. Očekávám každopádně velký zájem lidí, vždycky bývá plno," uzavřel Martin Vyplel.

Ilustrační fotografie.
Plavecký bazén? Primátorka připouští, že se o něm rozhodne dříve
Ilustrační deník
Řidiči od aquaparku si stěžují: Magistrát s námi nekomunikuje