Za ANO Irena Blažková

Patří k nim například kandidátka ANO 2011, starostka Vranovic-Kelčic Irena Blažková. Dlouholetá první žena obce s pěti sty obyvateli se s požehnáním orgánů hnutí vrhla do boje o pozici senátorskou.

"Pohybuji se v samosprávě od roku 2002, mohla bych tak své zkušenosti zúročit. Ráda bych se věnovala zejména takovým tématům, jako je životní prostředí, odpadové hospodářství, vodní zákon," vypočetla osmačtyřicetiletá starostka. Média přitom v nedávné minulosti přišla s informací, že by měl do senátu kandidovat nynější hejtman a zároveň poslanec Ladislav Okleštěk.

Za lidovce Jaroslav FidrmucNáměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc.Zdroj: Deník/Martin Divíšek

Jasného kandidáta mají také lidovci. Jak potvrdili představitelé jejich prostějovské organizace, kandidátem do senátních voleb je Jaroslav Fidrmuc. Někdejší náměstek ministryně školství a ředitel Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově pro Deník řekl, že vzdělání nebude jediným tématem, s nímž jde do boje o senát.

"Budu se zasazovat o udržení demokracie či svobody slova. Stejně tak mi jde o zachování ČR v rámci EU. Věnoval bych se ale také dosažitelnosti práva pro všechny," uvedl Fidrmuc.

ČSSD? Tři kandidáti

ČSSD, jejíž kandidát pak pravidelně je favoritem a na Prostějovsku senátní volby vyhrává, zatím konkrétního kandidáta nezveřejnila. Důvod je jednoduchý: zatím se rozhoduje mezi třemi možnými lidmi. Svůj mandát bude ale obhajovat i dosavadní senátorka Božena Sekaninová.Božena Sekaninová (ČSSD)Zdroj: archiv ČSSD

"Rozhodla jsem se nakonec, že kandidovat budu. Uvědomila jsem si, že když kandidovat nebudu, nikomu tím neprospěju. A já bych chtěla dál pomáhat tomu, že bude v Česku lidská poliitka," uvedla pro Deník Sekaninová.

Dalšími možnými kandidáty zůstávají náměstek hejtmana a bývalý kostelecký starosta Ladislav Hynek a pak také Pavel Holík, který neobhájil loni mandát v poslanecké sněmovně.

Za TOP 09 Jitka Chalánková

Do ní naopak nekandidovala Jitka Chalánková z TOP 09. Zkušená poslankyně už v době loňských voleb avizovala, že by poslaneckou sněmovnu chtěla vyměnit za senát.

"Podle mě by měl odpovídat senát na potřeby regionů. Budu nyní navštěvovat obce v kraji, už nyní mám ale představu o potřebách mnohých. Ráda bych se pak věnovala oblasti sociální a zdravotnické, dále i bezpečnosti obyvatel země - v minulosti jsem třeba navrhla usnesení na odmítnutí uprchlických kvót," sdělila politička za TOP 09, která působila v parlamentu sedm let.

Stále je však spousta stram a hnutí, které ještě nemají své kandidáty. Potvrdit je zatím nechtěla například SPD.

"Ještě není kandidát schválený, sdělovat jeho jméno tak zatím nebudu. Příští týden ho prozradíme," uvedl za krajskou organizaci Radovan Moudrý.

ODS naopak ještě na schválení kandidáta čeká.

Za KSČM Zuzana Bohmová

KSČM naopak za svého kandidáta zvolila Zuzanu Bohmovou. Čtyřicátnice povoláním oparátorka těsně před čtyřmi lety neuspěla při komunálních volbách v Prostějově.

"Chtěla bych řešit problémy odměňování pracujících a nedodržování zákoníku práce převážně zahraničními firmami, které u nás působí. Samozřejmě se budu zabývat i sociálními otázkami, zejména problematikou samoživitelek a samoživitelů. V neposlední řadě nechci zapomínat ani na děti a seniory, kteří žijí mezi námi," uvedla k tématům, jimž by se v senátu chtěla věnovat. Dodala, že situaci pracujících lidí považuje za velmi neuspokojivou a proto se rozhodla kandidovat.