Ovlivnila prohibice nějak výrobu v Prostějovském závodě?
Zatím vyrábíme výrobky na export a ty s nižším obsahem alkoholu. To jsou například ochucené vodky řady Squash, Vaječný sen a další dezertní či krémové likéry. Tím bychom měli mít program do konce týdne vyřešený. Co bude dál uvidíme podle aktuální situace. Můžu již nyní prozradit, že připravujeme snížení procenta alkoholu u oblíbených lihovin na 19%, a tak snížit dopady prohibice. Už dnes po tom máme poptávku.

Zvýšil se zájem odběratelů o tyto likéry či dvacetiprocentní výčepní lihovinu?
V těchto dnech se ruší staré a dostáváme nové objednávky. Všichni, nejen my, ale i zákazníci musíme reagovat na novou situaci. O co bude největší zájem se brzy vykrystalizuje, ale ani dvacetiprocentní výčepní lihovina se nesmí prodávat. Zákaz platí pro všechny lihoviny, které mají dvacet a více procent alkoholu.

Doplňují v tuto chvíli distributoři v republice sklady, aby byli připraveni na uvolnění prohibice a mohli okamžitě dodávat?
Zákazníci plošně ruší objednávky lihovin a upravují je podle státního nařízení. Nikdo nedokáže odhadnout dobu trvání prohibice, zákazníci mají za stovky milionů korun lihovin na skladech a tudíž další navyšování zásob není ani reálné.

Dá se nějak vyčíslit, kolik vás prohibice denně stojí?
Naše společnost přichází každý den minimálně o 5 milionů korun v tržbách. Poškození značek a dobrého jména zatím nelze vyčíslit, ale kontaktují nás již zákazníci ze zahraničí a náprava dobré pověsti může trvat léta.

Myslíte, že tento propad alespoň částečně vyrovná zvýšený zájem po uvolnění prodeje?
Záleží na tom, jak dlouho bude zákaz trvat. Říká se ale, že co se nevypije dnes, nevypije se již nikdy. Doufáme ale, že se stát z této záležitosti poučí a díky snížení černého trhu z toho budou legální výrobci v budoucnu profitovat.