„Jsou tady i více než dvacet let staré vzrostlé borovice i lípy, které mají jít k zemi. Mnoho stromů stíní do oken panelových domů, takže tam lidé mají v létě alespoň trochu chládek, až to vykácí, bude v bytech k nevydržení," posteskla si obyvatelka sídliště Alena Kolečková.

Vedení radnice se naopak brání, že kácení stromů předcházela domluva s místními.

„Projekt revitalizace sídliště Šárky jsme řešili spolu na setkání s obyvateli, kde jsme společně odsouhlasili plánovaný postup, včetně kácení stromů," uvedl náměstek primátorky Zdeněk Fišer a dodal, že kácet budou jen některé, rozhodně ne všechny.

„K zemi půjdou především dřeviny, které kdysi vysadili sami obyvatelé sídliště a dnes už jsou přerostlé, takže jim brání ve výhledu z okna, příliš stíní nebo jsou ve špatném stavu. Na podzim, v době vegetačního klidu, necháme vysadit stromy nové," vysvětlil náměstek primátorky.

O jednání jsem nevěděla, jinak bych si řekla své

Tomu ale obyvatelka sídliště nevěří.

„Pamatuji si, že naše sídliště bývalo svého času nejzelenější ve městě. Když před pěti lety vykáceli třešňovou alej, taky slíbili náhradu, ale doteď tam nic nevysadili. Mrzí mě, že jsem o nějakém jednání o revitalizaci vůbec nevěděla. Určitě bych tam šla a proti kácení se obrátila. Takhle už s tím nenaděláme nic," postěžovala si Alena Kolečková s tím, že oproti tomu nebezpečný a starý smrk na Okružní ulici stále stojí už několik let.

Na ochránce přírody ze sdružení Iris se zatím nikdo z obyvatel neobrátil.

„Vím, že tam rostou stromy, které si místní před lety vysadili svépomocí, ale veškeré kácení posuzujeme individuálně podle stavu každého stromu a to v této chvíli nemohu posoudit," uzavřela předsedkyně prostějovských ochranářů Eva Zatloukalová.

Nové parkování i chodníky

Revitalizace prostějovského sídliště bude rozdělená do šesti etap a vyžádá si částku zhruba osmdesát milionů korun.

Součástí první etapy revitalizace bude také vybudování nových parkovacích míst, odvodnění, nové chodníky, zálivy pro lavičky, přeložky vedení nízkého napětí a zástěny pro kontejnery.