Podle odborníků však čísla neskýtají důvod k přehnanému optimismu. K radikálnímu oživení ekonomiky totiž zřejmě nedochází.

„Tento pokles není způsoben nástupem nějakého silného investora. Obce v tomto období začaly zaměstnávat lidi na veřejně prospěšné práce například při úklidu nebo péči o zeleň,“ vysvětluje olomoucký analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník. Obcím hradí náklady na sezonní pracovníky právě pracovní úřad ze svého programu boje proti nezaměstnanosti.

Někteří z těch, kteří teď musí vzít zavděk hráběmi či dvoukolákem, vidí v programu především snahu o vylepšení statistik.

Paní Jaroslava se nevzdává

„Nějaké peníze potřebuju a nestydím se za žádnou práci. Ale to neznamená, že rezignuji na to, abych si našel nějaké normální zaměstnání. Životopisy rozesílám pořád dál. A věřím, že to tak dělá skoro každý. Počet zájemců o místo se podle mě nesnížil, je jich pořád stejně, jen zmizeli ze statistických tabulek,“ míní paní Jaroslava, která v úterý ráno hrabala obecní trávník v jedné vesnici na severu Prostějovska.

Moc šancí si ale nedává.

„Je mi už přes čtyřicet a pro spoustu zaměstnavatelů to znamená, že jsem stará. Jsem účetní a mladých absolventek je v tomto oboru spousta. Jedině tam, kde chtějí opravdu cifršpiónku, a ne reprezentativní hostesku, mi říkají, že je dobře, že už mám odrostlé děti. Ovšem když se dočtou, že jdu z pracáku, tak zase ochladnou. Jako bych měla punc někoho nespolehlivého,“ říká Jaroslava. Měla smůlu, podnik, kde pracovala, sice přežil znárodnění i nástup dravého kapitalismu, ale už ne současnou ekonomickou recesi.

Na dotaz „účetní“ najde vyhledávač v databázi úřadu práce pro prostějovský okres jediné místo. A to je vyhrazeno lidem se změněnou pracovní schopností. Paní Jaroslava je zdravá.

Hledají se technici

Ve stovce nabídek zaměstnání s více než sto padesáti místy projevují zaměstnavatelé na Prostějovsku zájem především o muže do stavebnictví nebo odborníky v technických oborech.

„Od manžela jsem ledacos odkoukala, tak věřím, že by pro mě nebyl problém zvládnout svářečský kurs. Svářeče hledá hned několik firem. Ale dělat to dennodenně bych určitě nezvládla fyzicky,“ uzavřela drobná žena v oranžové vestě.

Míra nezaměstnanosti na Prostějovsku je nyní stejná jako na Olomoucku a o dvě procenta nižší než na Přerovsku. Na Jesenicku se podíl nezaměstnaných drží nad sedmnácti procenty. (pam)