Nejhlouběji v zemském stínu se nacházel souputník Země před čtvrt na sedm.

„Podmínky pro pozorování byly perfektní. Vzduch byl průzračný. Až na ten mráz. Když člověk jen stojí a kouká, tak i minus sedm je nepříjemná teplota,“ usmál se Karel Trutnovský z prostějovské hvězdárny, kam přijaly pozvání k dalekohledu na tři desítky nadšenců.

Skupinka proto od čtvrté hodiny do svítání přecházela od dalekohledu namířeného na narudlého souputníka Země do sálu, kde astronom obohatil pozorování o další zajímavosti.

Cosplay festival v olomoucké obchodní galerii Šantovka
Cosplay festival zaplnil olomouckou Šantovku

Kdo obětoval ještě více spánku, kolem třetí hodiny, kdy byl Měsíc velice blízko hranice polostínu, mohl spatřit úplněk nejúplňkovatější.

„Měsíc svítil naplno, byl neobyčejně jasný a velký. Souvisí to s tím, že ve 22.00 bude nejblíže Zemi – bude superúplněk,“ uvedl v pondělí dopoledne Trutnovský.

Měsíc se nacházel v zemském stínu přibližně hodinu - od tři čtvrtě na šest do tři čtvrtě na sedm. Tehdy byl jeho povrch nasvětlen pouze paprsky, které prošly zemskou atmosférou.

Další úplné zatmění Měsíce bude 7. září 2025. Částečné si však milovníci noční oblohy mohou užít už letos v polovině července.

Sauna v maringotce na přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce
Na Poděbradech otevírá unikátní sauna. Takto vypadá
Před 19.hodinou se zvedl vítr a Olomouc se ponořila do bílé tmy. Teplota klesla z jednoho nad nulou na dva stupně pod bodem mrazu během pár minut. Na snímku vítr víří sníh na střechách domů v centru Olomouce.
Sněhová bouře srazila v Olomouci teplotu, dokonce se i blýsklo