„Zatím jsme nechali vypracovat potřebné dokumentace a nyní čekáme, zda se nám podaří získat dotace. Od toho se bude také odvíjet datum realizace," vysvětlila náměstkyně primátorky Ivana Hemerková.

Rozšiřování travnatých ploch se bude týkat hned tří lokalit v Prostějově a to biokoridoru Hloučela, parku na Nové Okružní a Zahradním parku u Krasického rybníka.

Hráz a zeď v Močidýlkách

Avšak největší investice pravděpodobně poputuje do biokoridoru Močidýlka, kde město plánuje vybudovat také protipovodňová opatření a opravit pěší komunikace.

„V biokoridoru Močidýlka chceme v rámci protipovodňových opatření postavit hráz a zeď. Také bude potřeba vybudovat nové pěší lávky a cestní sítě," řekla Ivana Hemerková s tím, že zatím není jisté, zda se projekt podaří zrealizovat ještě letos.

Více zeleně na Hloučele

Velký důraz klade vedení města na rozšíření biokoridoru Hloučela, kde v rámci první etapy zvětší zatravněné plochy.

„Intenzivně pracujeme také na projektu obnovy biokoridoru Hloučela. Jedná se zatím o první etapu rozšiřování, ale naším velkým záměrem je krom rozšíření zeleně i obnova Pivovarského rybníku," dodala náměstkyně primátorky.

Z obnovy biokoridoru mají radost především ochránci přírody ze sdružení Iris, kteří Hloučele věnují velkou část svých aktivit.

„O rozšíření se mluví už dlouho, takže jsme opravdu moc rádi, že se město rozhodlo projekt podpořit. Určitě to uvítáme nejen my, ale i další obyvatelé Prostějova. Už se ke mně dostaly i nějaké plány a velmi se mi líbily," pochválila vedoucí Ekocentra Petra Orálková.

Kromě biokoridoru Hloučela se rozšíření zeleně dočkají i parky na Okružní a Zahradní.

„Těší mě, že se Prostějov dá považovat za „zelené město". Když k nám přijedou známí, velmi si pochvalují zdejší síť květinových záhonů a parků. Myslím, že každé rozšíření travnatých ploch je dalším krokem k zlepšení kvality života ve městě," řekla na adresu rozvoje zeleně prostějovanka Alena Konvičková.