"Nedokážu říct, co všechno opravy vyvolají. Otevření ale vidím na další turistickou sezónu," uvedl starosta Olšan u Prostějova a místopředseda mikroregionu Milan Elfmark.

Rozhledna je od letošního února uzavřená, důvodem je její technický stav. Výhrady k bezpečnosti se týkají především schodiště. A právě to je zatím jednou z hlavních překážek ve znovuotevření.

"Nechali jsme si zpracovat posudek od Zdeňka Vejpustka. Nyní má ještě dopracovat projekt na opravu. Hlavní je vyřešit, jak opravit schodiště, aby bylo bezpečné," uvedl starosta. Se svými kolegy se přel se stavební firmou zodpovědnou za práce na rozhledně o bezpečnost stavby. Spor nakonec vyústil až v žalobu.

Zámek v Přemyslovicích
Muzeum, ale taky pivovar. Podnikatel Benýšek chce oživit zámek v Přemyslovicích


Na stavbu za necelých deset milionů korun přitom před lety sháněl mikroregion peníze i od firem a lidí z okolí. Ti si kupovali za cenu od desíti tisíc korun výš právě schody na rozhledně. Jedním z tehdejších dárců jsou i manželé Sokolovi.

"Mrzí mě, že je rozhledna zavřená. ne však tolik kvůli penězům, jako spíše kvůli lidem. Přeci jen je Kosíř známým a oblíbeným cílem pro výlety a rozhledna tomu dávala ještě něco navíc," poznamenal Petr Sokol.

Lidé si stěžují na ubytovnu ve Stražisku. A starostovi obce už došla trpělivost - situaci řeší s policií i konickou radnicí.
Stražisko trápí ubytovna. Majitel si z nás dělá srandu, říká starosta

O tři miliony levnější

Právě peníze na rozhlednu byly při její výstavbě před necelými pěti lety jednou z velkých otázek. Dlouho kolovaly Prostějovskem a Olomouckem zprávy o tom, že peněz dostatek není. Nakonec byla stavba o zhruba tři miliony levnější, než se původně předpokládalo.

Tento fakt ale někteří kritizují.

Například Svatopluk Sládeček, projektant rozhledny. Podle jeho dřívějších tvrzení byla totiž stavba podfinancovaná a oproti srovnatelným stavbám byla cena metru krychlového mnohem levnější.

Za provedením i množstvím uvolněných financí si však stojí předsedkyně mikroregionu Hana Rozsypalová.

"Myslím, že by nebylo řešení čekat na další peníze. Stavěli bychom až bůhví kdy. Vidím ale světlo na konci tunelu, je jen o vůli některých lidí, aby rozhledna zase otevřela," řekla pro Deník.

Ilustrační foto
Stavba rychlé železnice se blíží. Starostka varuje před spekulanty