Pane Lysku, dá se v případě odchodu větší části členské základny prostějovského hnutí ANO 2011 hovořit o překvapení?

Ne, mě tahle situace nepřekvapila. Tušil jsem, že se tohle stane, už delší dobu. Děje se to i v dalších městech. Štěpení však prostějovské ANO postihlo později, protože nebylo v koalici.

Jaké důvody podobné rozpady a rozkoly v ANO můžou mít?

Jde o to, že ANO není ideově ukotvené. Nacházejí se v něm lidé s mnoha různými názory. Důvodem pak ale také je, že se začínají sestavovat kandidátky do krajských voleb. A celostátní vedení je chce mít pod kontrolou. Tyto odchody a rozpady pak můžou nastat ve stranách řízených direktivně.

Co říkáte na vyjádření poslance za ANO Ladislava Oklešťka, že se jedná o demokratický a očistný proces, pro každou mladou stranu nebo hnutí typický?

Pro nové strany jsou skutečně typické, rozdíl je ale v tom, že ANO 2011 nevzniklo zezdola ale seshora. Politologie pozdější problémy stran tohoto typu zná již několik desetiletí. Nesouhlasím s tím, že se jedná o očistný proces. Demokracie je o diskuzi a debatě, nelze stranu řídit jako firmu. Sestavování kandidátek u tradičních stran probíhá úplně jiným způsobem.

Může mít podle vás další rozklad v regionální ANO vliv na důvěru voličů k hnutí?

Rozhodně tato záležitost bude budit pochybnosti. Rozhádanost v mnoha krajích sníží nepochybně důvěryhodnost. Hnutí navíc nemá vybudovanou členskou základnu a silné lídry. To vše může mít vliv na preference, I tak si ale myslím, že třeba v Olomouckém kraji ANO těsně vyhraje. Druzí budou nejspíš Komunisté a třetí s velkým odstupem sociální demokracie.

Představují rozkoly v krajských nebo i jen okresních buňkách ANO problémy pro celostátní vedení?

Jsou to obrovské problémy, hlavně ve chvíli, kdy chce strana působit věrohodně. Voliči nemají rádi rozhádané strany. V ANO se to navíc kupí, jde o strukturální problém. Celostátně to tedy mít dopad může.

Přesto může jít i o výhodu. Vedení by mohlo mít větší prostor celou stranu ovládat. Stejně tak například založil Okamura účelově stranu s minimem členů. Nechtěl mít prostě názorového odpůrce. Politické subjekty s jedním silným lídrem velkou členskou základnu nepotřebují.