V Olomouckém kraji bylo v úterý aktuálně evidováno 63 pozitivních případů koronaviru.

„Denně se v našem kraji provádí od sto do tří stovek testů. Situaci pravidelně sledujeme společně s vedením krajské hygienické stanice. Také vyhodnocujeme, zda je potřeba přijmout nějaká opatření pro případ, že by se zhoršila,“ popsal hejtman Ladislav Okleštěk.

Přestože se počet pozitivních případů v kraji dlouhodobě pohybuje v řádu několika desítek, apeluje vedení kraje, aby lidé používali ve vnitřních prostorách některých zařízeních roušky.

„Není to nařízení, ale doporučení. Nosit roušky je vhodné zejména v lékárnách, zdravotnických zařízeních a při návštěvách klientů v domovech pro seniory, kde je vysoké procento lidí v pokročilém věku a se sníženou imunitou,“ vybídl hejtman.

Ilustrační foto
Covid na Olomoucku: Netřeba vracet jarní restrikce, uklidňuje hygienička

Pro poskytovatele zdravotnických a sociálních služeb není podle něj třeba za současné epidemiologicky příznivé situace vydávat žádná nařízení. Na ta by došlo až při nárůstu pozitivních případů v zařízeních určených pro seniory.

Hejtmanství má nyní zásoby vlastních ochranných pomůcek na dobu jednoho týdne.

„Budeme je ještě doplňovat, abychom byli připraveni na možný nárůst případů nákazy. Nemocnice v kraji nás informovaly o tom, že mají zásoby na jeden až dva měsíce. Budeme pokračovat v distribuci speciálních balíčků s ochrannými pomůckami pro poskytovatele sociální péče. Zvažujeme, že bychom podobné sady distribuovali také do školských zařízení, která se mají otevřít začátkem září,“ dodal Ladislav Okleštěk. 

Turistů je letos v Litovli méně. 23. července 2020
Stigmatizovaná Litovel? Turistů letos poskrovnu, o kousek dál mají rušno