Nakonec mu to ale stačilo „jen“ na stříbro.

V olomoucké Čajkaréně se v rámci klání Sportovní hvězdy dětem 2018 radovali zástupci přerovského okresu. Ti si také odnesli veliký Zlatý pohár pro vítěze zápolení.

„Pohár si budeme muset asi střídat,“ usmívaly se učitelky Růžena Pešanová ze základní školy Hranická v Lipníku nad Bečvou a Renata Sotolářová ze ZŠ Loučka, které Přerovsko společně reprezentovaly.

Princip soutěže byl jednoduchý – šest týmů (pět okresů Olomouckého kraje a šestý tým Dětského domova) si to rozdalo v několika disciplínách.

Děti z prvního stupně základní školy soupeřily v jízdě na koloběžce, florbalovém slalomu, střelbě fotbalovým míčem na terč či basketbalovým na koš.

Každý tým měl také svého kapitána, který pak mohl v rodeu a na elektrickém býkovi pro tým získat další body.

Vedle zmiňovaného Rosického dětem radou i názornou ukázkou pomáhali další bývalý fotbalista Miroslav Baranek, tenisté Radek Štěpánek a Jiří Veselý, basketbalista Lukáš Palyza a volejbalistka Helena Horká.

Česko zpívá koledy 2018 v Prostějově
Zaplněné náměstí v Prostějově společně zpívalo koledy

Není potřeba mít zlatý míč, stačí hadrový

Právě ona byla patronkou vítězného přerovského družstva.

„S výběrem dětí na jednotlivé disciplíny ale velmi pomáhaly paní učitelky,“ odmítala hráčka Prostějova zásluhy.

„Měla jsem v týmu šikovné děti. Až mě to překvapilo. Mluví se o tom, že děti se neumí hýbat. Ale tady to šlo všem, je vidět, že ne všude je to tak špatné,“ pousmála se.

„Je fakt, že máme vcelku pohybově nadané děti. Jsme malotřídka a na vesnici nebo menším městě ještě pořád existuje taková klasická lítačka, takže děti mají ten základ, který řadě dětí ve městech chybí. Zase ale mají třeba lepší sportoviště nebo materiální vybavení,“ zamyslela se učitelka Sotolářová.

„Máme ale takové heslo: Není potřeba mít zlatý míč, stačí hadrový. Záleží spíš na tom, co se s ním umí udělat,“ doplnila ji kolegyně Pešanová.

Jejich svěřenci to naplnili měrou vrchovatou.

„Přijeli jsme s tím, že si dobře zasportujeme, ale takhle skvělý výsledek nikdo nečekal,“ prozradila Sotolařová.

Zrekonstruovaná tribuna na kurtu u sokolovny na Skálově náměstí
Prostějovští nohejbalisté zastřešili tribunu, plánuje se větší proměna

Kapitánka Horká: Přijdu zas

Samotné vítězství ale nebylo ani zdaleka to nejdůležitější.

„Bylo to parádní. Užila jsem si to a příště ráda dorazím znovu,“ dodala sympatická volejbalistka Horká.

Mimochodem spolu s Rosickým patřila k nejobletovanějším kapitánkám a rozdala možná stejný počet autogramů jako někdejší fotbalová superstar.

„Sama nevím, jestli jsem vůbec někdy tolik podpisů najednou dala. Určitě tady nejsem nejznámější, když se srovnám s klukama z fotbalu nebo z tenisu. Ale zájem je, tak je to fajn,“ smála se.

Místní nádraží v Prostějově
Místní nádraží neopraví, ale zbourají. Demolice zaskočila i radnici

Šťastné díky maličkostem

Podobné pocity si odnášel hráč basketbalové reprezentace Lukáš Palyza.

„Skvělá akce. Je to radost vidět šťastné děti kvůli maličkostem. Byl jsem až překvapený, jaký byl zájem dětí o podpisy. Překonalo to i některé autogramiády, které jsme měli s nároďákem,“ řekla opora týmu BK Olomoucko.

„Cílem je, aby děti začaly sportovat a sportovalo jich co nejvíc a tohle pro ně může být úžasná motivace," doplnil tenista Jiří Veselý.

Celá akce měla charitativní podtext. Zástupci čtyř dětských domovů a sportovně střeleckého klubu ELÁN Olomouc si odnesli šeky v hodnotě 30 tisíc korun.

Výbuch v rodinném domě v Mostkovicích
Charita pořádá sbírku. Pro výbuchem poničené Mostkovice