Podobnou zkušenost má například Jaroslav Liška, který doprovází vozíčkářku po ulicích města.

„Stávalo se mi to na začátku Lidické ulice a docela často. Lidé prostě svůj vůz zaparkují před sjezdem z chodníku a já pak s paní nemám kudy jet," říká Jaroslav Liška.

Vzápětí přidává další místo.

„S tímto problémem jsem se setkal také na křižovatce Plumlovské a Šlikovy ulice. I zde na rohu parkují lidé tak, že zatarasují nájezd na chodník. Myslím si, že je za tím především pohodlnost lidí, kteří se snaží za každou cenu zaparkovat co nejblíže svého cíle," domnívá se Jaroslav Liška, který už v minulosti například poukázal na výšku nájezdů v jižní části města.

Také Haně Otáhalové se stává, že nemá jak s invalidním vozíkem své příbuzné sjet z chodníku.

„Je to poměrně časté. Především mám problémy na sídlišti Hloučela. Vím sice, že jsou zde potíže s parkováním, ale i tak by lidé mohli být ohleduplnější," tvrdí.

Řidiči je často prostě nepustí

Podle Karla Doseděla ze Svazu tělesně postižených vozíčkáře tyto věci trápí.

„Zkušenosti s tím máme. Existují bezohlední řidiči, kteří například vozíčkářům ztěžují svým chováním pohyb. Nejde ale jen o nájezdy na chodníky, ale i o samotné přecházení silnic. Například naproti sídlu Svazu v Kostelecké ulici je obchod a kolikrát si tam nemohou kvůli řidičům dojet přes ulici nakoupit," popisuje situaci.

V případě parkování u sjezdů z chodníků jde často o křižovatky, v níž si řidič usmyslí své auto zaparkovat. Městská policie by tak dotyčné mohla pokutovat.

„Městská policie by si podle mého názoru měla svou práci odpracovat a s tímhle problémem něco dělat. Například na Plumlovské ulici se takhle parkuje dnes a denně a nikoho to zjevně neštve," uvádí.

Přitvrdí strážníci?

Mluvčí prostějovské městské policie Jana Adámková o podobném jednání nemá zprávy. Potvrdit, že by informace o prohřešku od lidí přicházely, prý nemůže.

„Takové případy nejspíš jsou, nejsem si ale vědomá toho, že by nám někdo dával podnět. Musím říct, že ani na poradách o něčem podobném slyšet není. Lidé se asi ozývají do médií, ale nám ne," říká Jana Adámková.

Zároveň však dodává, že se přeptá strážníků z okrsků a ubezpečuje, že se zaměří například na lokality zmíněné Jaroslavem Liškou či Hanou Otáhalovou. V některých případech se však nemusí ani jednat o přestupky.

„Pokud se například nejedná o vyznačené přechody nebo sjezdy v těsné blízkosti křižovatek, nejedná se o přestupek. V takových případech jde spíše o otázku morálky," zdůrazňuje Jana Adámková.