„Letošní léto je mnohem horší než loňské. Na vině je ale hlavně špatná kvalita vody na Plumlovské přehradě,“ postěžoval si Rudolf Schwarz, majitel hostince U Rudolfa.

Marně vzpomíná na první polovinu devadesátých let, kdy k přehradě zavítaly stovky turistů.

„Tehdy bylo v kempech na sedm set lidí, zatímco dnes jich nebude víc než sedmdesát,“ poukázal na obrovský rozdíl.

Souhlasil s nim i Jan Páleník z Restaurace Národní dům.

„Zahrádka nám dělá třicet až pětatřicet procent zisků. Letos je to ale oproti loňsku špatné, přestože středeční a páteční grilování je velmi oblíbené,“ shrnul.

Červen byl doslovakatastrofický

Podobně se vyjádřil i Radek Kocourek, provozovatel kavárny U Kocourka a pláže U Vrbiček.

„Červen byla naprostá katastrofa. Jinak je to ale srovnatelné s loňskem. Každý týden máme kulturní program a nespoléháme se pouze na okolí nebo počasí. Hosté mají zájem především o pivo, langoše a maso z udírny. Při akci pro nás není problém vytočit pět šest beček piva za den,“ přiblížil.

Na letošní léto si naopak nestěžuje Ludmila Syrovátková z penzionu Mánes v Čechách pod Kosířem.

„Pro nás je krutá hlavně zima, letos jsme na zhruba stejných číslech jako loni, což jsme nečekali,“ potěšilo ji.

Hosty neláká pouze na jídlo, pití a ubytování, ale i na sportování. Mohou byužít travnaté hřiště na volejbal, tenisový kurt nebo si zdarma zahrát kuželky.

Do Mánesa přijedou i filmaři z Rakouska

„Daří se nám spolupráce s panem Obrem, brzy by měli přijet i filmaři z Rakouska. Snažíme se ceny nastavit tak, aby byli přístupné obyčejným lidem,“ ozřejmila.

Naproti tomu tuzemské pivovary hlásí zhruba stejné prodeje.

„Poptávku ovlivňuje zejména počasí. Krize se projevila spíše u pivovarů specializujících se na export, což není náš případ,“ vysvětlil výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Jiří Možný