„Přilákala mě sem zvědavost, ještě jsem na takové akci nebyl. Něco už jsem si nakoupil, pár zákusků a všiml jsem si, že mají i pizzu," řekl k akci jeden z návštěvníků Petr Přehnal. Dodal, že je na Restaurant day poprvé.

Událost, která pracuje s myšlenkou, že si lidé mohou na jeden den udělat svou malou restauraci a podělit se o své výrobky s dalšími lidmi, potěšila milovníky sladkého i slaného.

Vedle vánočního cukroví, zákusků a dortů se nacházely stolky s polévkami, včetně těch exotických.

Pozornosti tak například neušla rajská polévka na thajský způsob.

Nejeden návštěvník se také zastavil u hrnce s chobotnicovým gulášem.

Za hodinu bylo skoro snězeno

Navrch však měly hlavně sladkosti. S nimi přišla také Hana Zatloukalová, která si pro zájemce připravila improvizovaný stánek v jedné z podzemních místností.

„Mám zde jen cukroví. Je to taková moje záliba po práci," prozradila žena, kterou podle jejích slov přemluvila k účasti kamarádka.

Kousek od stánku Hany Zatloukalové se pak nacházel stolek se zcela jiným sortimentem.

„Tohle pivo vyrábím podomácku. Dostal jsem od přítelkyně k vánocům sadu na vaření piva. A to byl začátek," řekl s úsměvem Dušan Vidmuch, který do Národního domu přišel prezentovat pivo, s nímž se moc lidí nesetká.

„Jezdím s ním na akce, kde nepotřebuji živnostenský list," vysvětlil muž pocházející od Slatinic.

Před ním v tu chvíli stálo hned několik jeho výrobků. Mezi nimi se vyjímalo tmavé, čertovské pivo, ale také IPA.

Na akci dorazilo mnoho desítek lidí. V poledne, hodinu po jejím začátku, už toho tak moc k sehnání nebylo.

Nakonec se zaprášilo jak po masové směsi, paelle či sushi, tak po sladkostech.

Kdo přišel pozdě, nedostalo se na něj ani s dortem, z něhož trčela chapadla.