Na dvě desítky stánků přilákaly do kavárenské a restaurační části Národního domu velké množství zájemců. Ti si mohli domů odnést například vánoční cukroví, domácí marmelády nebo bramborové placky od amatérských kuchařů, pekařů a cukrářů.

K ochutnání byl k dispozici klokaní guláš, sushi nebo baskické speciality od podnikatele Libora Smitala, který pro návštěvníky připravil tradiční polévku Putxeru.

„Vozíme z Baskicka víno a k tomu jsme přidali i tohle jako zábavu,“ vysvětluje Smital.

Petr Sokol z Prostějova pak zase lákal gurmány na grilovanou chobotnici.

„Je to nejlepší maso, protože v sobě nemá žádný tuk. Obvykle je vozím z Chorvatska. Uvařím je s pomeranči a před grilováním naložím do balsamica s olivovým olejem,“ popsal svůj recept Sokol.

Na festival chutí dorazily stovky lidí. Ti nejčastěji kupovali sladké, ale nebáli se ochutnat ani exotické pokrmy.

„Jsem tady poprvé. Znám některé z prodejců. Je fajn ochutnat něco nového,“ sdělila své dojmy jedna z návštěvnic.

Prostory Národního domu se začaly plnit po jedenácté hodině a brzy nebylo k hnutí.

„Mají výborné dobroty a prodavači byli moc ochotní. Nabídka byla široká. Hlavně jsem brala sladké pro děti,“ prozradila maminka se dvěma malými dětmi.

Restaurant day se koná pravidelně dvakrát do roka. Jeho letní etapa bývá na programu v květnu, ta podzimní vždy v listopadu a pořádá jej Okrašlovací spolek Prostějov.