Točené pivečko a rozmanitý výběr vyhlášených jídel. Jedna z nejtradičnějších prostějovských zahradních restaurací Národní dům je připravena.

"Jsem moc rád, že bude moci Národní dům po tak dlouhé době přivítat hosty. V nabídce bude klasické obědové menu, dále odpolední menu obsahující šest jídel a klasický nápojový lístek," informuje předsedkyně správní rady Národního domu Milada Sokolová s tím, že otevřeno bude od deváté hodiny ranní do dvacáté večer.

Očkování na dovolenou. Ilustrační koláž
Očkování na dovolenou? Tempo v Ol kraji zrychluje, druhou dávku ale neuspíšíte

U Anděla prolém s vandaly

Oblíbené pivnice Anděl navezly pivo a opravují posezení.

"Jsme nachystaní, počítáme s tím, že tentokrát už snad otevření nic nezruší. Chceme mít v provozu všechny tři naše hospody. Ta doba, kdy bylo zavřeno je už strašně dlouhá," komentuje Gabriela Zezulová, provozní tří populárních prostějovských hospod, která dodává: "Už čtrnáct dní dáváme všechno do pořádku. Nejhůře jsme na tom na Tylovce. Tam nám mladí úplně zničili venkovní posezení."

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.
Další změna v otevírání zahrádek: Zákazníky zkontroluje hygiena, nikoliv vrchní

Gulášek a dršťková ve Smržicích

Gulášek, dršťková a další hotovky chystají ve Smržicích.

"Jsem nachystaný. Všechno jsme vygruntovali a desinfikovali. V pátek už vaříme, bude gulášek, dršťková, zelňačka, aby byli lidi spokojení. Doufám, že přijdou," smál se ve čtvrtek Pavel Opluštil, provozovatel restaurace Na Kocandě, který dodal: "Myslím si, že ta blamáž už trvá dlouho. Nařízení a opatření budeme dodržovat. Záleží to ale především na osobní zodpovědnosti každého člověka. Na test se ale zeptáme, musíme!"

Unikátní šipkovou hernu vybudoval nadšenec Roman Šmudla ve volném čase a na vlastní náklady v Hamrech u Plumlova.
Nadšenec z Hamer vybudoval parádní šipkařskou hernu. Ta nemá v zemi obdoby

U Klokana první pivo v pět ráno

Pomyslným vítězem pondělního otvírání zahrádek bude v Prostějově bez diskuzí známá nálevna U Klokana. Tam se začne točit první pivo patnáct minut po páté hodině ranní a zahrádka bude otevřena od pondělí do pátku do šestnácti hodin.

Obdobně se chystají na otevření předzahrádek a zahradního posezení i ve všech dalších podnicích na Prostějovsku. Jediným strašákem je zatím předpověď počasí.