„Pokud přijde člověk, který chce například odhlásit auto, systém ohlásí, že auto nemá úplná data. Stává se to zhruba u poloviny vozidel," uvedl ve středu vedoucí prostějovského odboru dopravy Miroslav Nakládal. Úřednice pak musí údaje do registru vkládat ručně ze spisu nebo z technického průkazu. Vyřízení požadovaného úkonu se tím protáhne asi o čtvrt hodiny. Podle Nakládala chybějí v systému často údaje o typu auta nebo o jeho technickém stavu.

Před přepážkami se však zatím velké fronty netvoří. „Lidí teď chodí méně než obvykle, takže úřednice stihnou vše v klidu vyřídit," ujistil Nakládal.

Jeho slova potvrzují i žadatelé.

„Vidím, že to tu pěkně odsýpá. Netvoří se skoro žádné fronty, protože zdejší úřednice jsou, co se týče vyřizování žádostí, opravdu rychlé," ocenila žena, která si na odbor přišla ve středu vyzvednout poznávací značku.

Prostějovský odbor dopravy - registr vozidel

Mladý muž z Prostějova, který potřeboval odhlásit auto, také nepostřehl žádný problém. „Všechno šlo tak, jak mělo," pochvaloval si.

Přesto, že nový registr nezpůsobuje Prostějovanům takové problémy jako jinde v republice, jeho „mouchy" budou úřednice vychytávat zřejmě ještě dlouho.

„Všechno musíme doplnit postupně, tak jak budou přicházet lidé. Je to běh na dlouhou trať," poznamenal vedoucí odboru dopravy.

Ministerstvo dopravy vysvětluje nedokonalosti registru tím, že jednotlivá data byla v minulosti zapisována do systému na jednotlivých pracovištích v republice různým způsobem.

„Údaje tedy neodpovídají stejnému zápisu v centrálním registru," tvrdí mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. (sax)

AUTOR: PAVLÍNA SAXOVÁ