„Chceme více propojit činnost výstavních prostor nahoře a kavárny dole, kterou bychom vedli ve vlastní režii. Zde by byly také expozice. Například by zde mohli mladí umělci představit svá díla," sdělil ředitel muzea.

Dále by v objektu podle něj mohli zázemí najít i zájmové spolky či důchodci a pořadatelé kulturních akcí. Ty se podle Daniela Zádrapy konaly v prostorách i dříve. Bez souhlasu muzea.

„Byly zde opakovaně rozpory s nájemní smlouvou. Prostory kavárny podle ní měly sloužit výhradně provozu kavárny. Děly se tu však různé doprovodné akce bez toho, aby o tom paní Valentová muzeu dala vědět," řekl na tiskové konferenci Daniel Zádrapa.

Kavárnice děkuje lidem za podporu

To však Iveta Valentová odmítá.

„Byla to smlouva jako každá jiná, nic co by zakazovalo například koncerty v ní nestojí," uvedla majitelka kavárny.

Podle svých slov není především spokojená se stylem předání výpovědi.

„Překvapuje mě například, že pan ředitel neměl slušnost se po nástupu do funkce představit a viděla jsem ho tak až ve chvíli, kdy mi přišel předat výpověď. Po té, co šest let platím nájem včas a někdy i dopředu, mě to překvapilo," sdělila Iveta Valentová s tím, že konec pronájmu respektuje.

Zmínila se také o spekulacích, které se týkají důvodu pro vypovězení nájmu. Podle ní nemusel být skutečným důvodem koncert skupiny Jižní Ryba v rámci projektu Hudbou proti zapomnění.

„Ten pocit to ale může vyvolat. Pan Zádrapa pak asi čekal, až vše utichne, než mi po pár měsících dal výpověď. Ale neutichlo a lidé vyjadřují kavárně velkou podporu, za což jim velice děkujeme," řekla Iveta Valentová.

Ředitel Zádrapa hájí své rozhodnutí

Ředitel prostějovského muzea jakoukoli souvislost mezi uzavřením kavárny a plánovaným koncertem opakovaně popřel.

„Něco takového není pravda, s vypovězením smlouvy současné nájemkyni prostor kavárny jsem se prezentoval už svou koncepcí před nástupem do funkce," sdělil Daniel Zádrapa, který je ředitelem muzea od prvního září.

Potvrdila to i tisková mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová. Právě kraji prostějovské muzeum patří.

„Jeden z členů výběrové komise, která hodnotila všechny zájemce o post ředitele prostějovského muzea, potvrdil, že pan Zádrapa tuto skutečnost, tedy plány s provozováním kavárny ve vlastní režii, deklaroval ústně," informovala mluvčí.

Současné kavárně podle výpovědní lhůty končí smlouva v září. Kdy si zde lidé budou moct opět přijít na kávu či výstavu zatím není jasné. Vedení muzea však ujišťuje, že mezi umělci bude mí prostor i mládí a některé možné zájemce o výstavy a pořádání akcí osloví.

Například fotograf Antonín Melichar by zájem měl.

„Záleželo by hlavně na tom, jestli, nebo kolik, by za výstavu chtěli. Kdyby to bylo zdarma nebo za nějaký studentsky přijatelný poplatek a prostory by vypadaly hezky, tak by v tom nebyl žádný problém," uvedl Antonín Melichar.