Nezařazený poslanec nezvedne ruku pro rekonstruovaný středopravicový kabinet ani úřednickou vládu.

Fiala, který patřil mezi rebelující poslance ODS kvůli vládnímu plánu na zvyšování DPH, je nyní tváří hnutí Úsvit senátora Tomio Okamury.

„Myslím si, že bylo dost politických handlů a je nyní nutné dát příležitost občanům, aby vyjádřili svou vůli ve volbách," zveřejnila ČTK jeho úterní vyjádření pro média k situaci po demisi vlády Petra Nečase, jeho odchodu z čela kabinetu a ODS.

Na svých internetových stránkách Fiala v neděli, ještě před ohlášením Nečasovy rezignace, zveřejnil, že řekne „ano" návrhu na nedůvěru vládě.

„Podpořím všechny ústavní kroky, které povedou k odchodu této vlády a k demokratickému řešení politické situace, včetně voleb do Poslanecké sněmovny. Republika potřebuje zásadní změny. Potřebujeme skutečnou demokracii, svobodu a odpovědnost," napsal Radim Fiala ve společném prohlášení s Okamurou, jehož hnutí půjde do dalších voleb.

Šéf krajské ODS Robert Knobloch připomněl, že dnes nezařazený poslanec získal mandát za občanské demokraty.

„V tuto chvíli bych si přál, aby respektoval kroky ODS. Již ale není možné jeho kroky předvídat nebo nějak ovlivňovat. Je to na jeho osobní zodpovědnosti," reagoval předseda regionálního sdružení a člen výkonné rady.

Vloni nepřímo vyzval Fialu k tomu, aby zvážil složení mandátu, pokud s politikou ODS nesouhlasí, a proto odchází.

Fiala v ODS skončil po patnácti letech. Opustil křeslo ve výkonné a regionální radě. Voličům tehdy v reakci na kritiku dnes už bývalého šéfa ODS a vlády Petra Nečase vzkázal, že chce plnit sliby, které dal voličům, což byl podle jeho slov i důvod, který odchod z ODS urychlil.

„Pokud by to měl dodržet, měl by v tom pokračovat do skončení mandátu, a nevyužít této situace. Pokud se poté rozhodne kandidovat za jiné hnutí, samozřejmě může hájit zájmy voličů, pro které bude kandidovat," dodal Robert Knobloch.