Původním domovem byl keř. "V loňském roce přiletěla kačena a vyvedla tu v chřáští vedle rybníčku mladé. Vylíhnutá káčata naházela děcka do vody, tak se jim tam dala deska aby přežily," popisuje počátek kachní odysey místní všeuměl Pavel Mikulka.

Divoké ptáky vzala obec za své. "Jsme rádi, že tu jsou. Je to takové oživení, děti i dospělí se na ně chodí dívat. Jsou naše," komentuje Josef Mikulka, starosta Rakůvky.

KRMENÍ V HOTELU, JDEME NA TO

Zdroj: Pavel Mikulka

Šikovné ruce a dobré srdce vytvořily kachnám nový domov.

"Postupně jsme jim udělali bydlení, aby nějak dožily stáří. Nové útočiště se jim asi zalíbilo, vyrostly a na podzim všech jedenáct káčátek odletělo a přes zimu se vracely," informoval Pavel Mikulka a pokračoval: "Letos z jara se vrátily jen dva páry a v současnosti už zde pobývá jen jeden. Vrátili jsme jim tam ostrůvek, který jsme na zimu schovali."

Rekonstrukce hráze vodního díla Plumlov, 8. dubna 2021 v Plumově.
Přelivová zeď mizí na přehradě před očima. Podívejte se na unikátní fotky

Pestrý jídelníček, kačenkám chutnají rybky i zelené. "Mladým lovíme do sítě malé rybky a házíme jim je. Dostávají obilí nebo granule. Nejvíce jim ale chutnají rybičky. Denně spořádají kyblíček," uzavírá dobrovolný ošetřovatel kachen divokých.

Nezamysličtí jsou na svého čápa Oskara právem hrdí. 2.4. 2021
Čápi přinesli jaro na Prostějovsko. Oskara z Nezamyslic můžete sledovat online