"Nejen, že jsme jedinou Rakůvkou, ale máme i další primát. Samozřejmě nepočítám dalekou historii, kdy jsme patřili pod některá panství. Samospráva vznikla v roce 1850," říká s hrdostí v hlase starosta Josef Mikulka a dodává: "Výjimkou bylo desetiletí od roku 1980, kdy nás úřady začlenily pod Bohuslavice. V roce 1990 bylo referendum o samostatnosti a sto procent referentů bylo pro osamostatnění. Na ustavujících zasedáních zastupitelstva po volbách (poprvé už v tom roce 1990) vždy připomínám velice pravdivou větu, která je rovněž na radnici v Prostějově a prosím nové zastupitele i občany, abychom ji měli stále před očima a řídili se jí: "Svorností malé obce vzkvétají, nesvorností velké obce hynou!" V tom vidím veliké poslání a výzvu."

Starostou Rakůvky Josef Mikulka
V Rakůvce je skoro každý hasič, říká starosta Mikulka

Rodáci odpočívají i v daleké cizině. Jejich jména připomíná pamětní deska na kapličce v centru Rakůvky.

"Pamětní deska vznikla i díky panu Odehnalovi, kameníku z Konice, jenž ji částečně sponzoroval. Jelikož se zajímám o historii, začal jsem se pídit po osudech padlých spoluobčanů. Nejsou tam pouze jména, ale i kde padli a kdo z nich má hrob, tak i kde jsou pohřbeni," popisuje starosta.

Pavel Mikulka provozuje vlastní firmu s obalovými materiály.
Do sáčků z Rakůvky balíme kávovníky v Africe, říká Pavel Mikulka

Ovoce pro každého

Ovoce pro občany zraje přímo na návsi.

"Sad se zakládal někdy v třicátých letech. V současnosti už je samozřejmě obnovený. Vysazeny jsou tam třešně, jabloně, hrušně a samozřejmě švestky, to je základ. Jakmile přijde podzim nabízíme lidem, aby si lidé natrhali ovoce pro děti. Švestky se posbírají do beček," usmívá se první muž Rakůvky.

Kachní hotel

V malebné vesničce na Konicku mají jeden unikát. Přímo ve středu obce, na hladině malého rybníčku mají kachní hotel. Dřevěné pontony a vydlabané smrkové kmeny jsou domovem rodinky kachen divokých.

"V loňském roce přiletěla kačena a vyvedla tu v chřáští vedle rybníčku mladé. Vylíhnutá káčata naházela děcka do vody, tak se jim tam dala deska aby přežily," popisuje počátek kachní odysey místní zastupitel Pavel Mikulka.

Divoké ptáky vzala obec za své. "Jsme rádi, že tu jsou. Je to takové oživení, děti i dospělí se na ně chodí dívat. Jsou naše," uzavírá starosta Rakůvky.

Kachní hotel s plnou penzí v centru Rakůvky
V Rakůvce mají kachní hotel s plnou penzí přímo na návsi. Podívejte se