„Na radniční věž chodí naprosto všechny věkové skupiny – mládež, rodiče s dětmi i senioři. Kromě tuzemských návštěvníků jsme zaznamenali jsme i několik turistů z ciziny. Šlo o Němce, Švédy, Holanďany a Angličany," řekla mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Na samém začátku prázdnin byla dle jejích slov návštěvnost nižší.Na radniční věži v Prostějově

„Mohly to způsobit extrémně tropické dny, které začátkem července panovaly," zamýšlí se Jana Gáborová.

Poté se již zájem o věž výrazně zvýšil. Lidé si také postupně zvykli, že si prohlídku nemusí objednávat pokud nejsou součástí organizované výpravy.

„Toto naopak stále doporučujeme početnějším skupinám, a to vzhledem ke kapacitě prohlídek, která je dvanáct osob plus průvodce," vzkázala prostějovská mluvčí.

Největší nápor zaznamenají na věži poté, když se o ní objeví nějaký článek. Ať už vyjde tisku či elektronických médiích„Jinak se nedá úplně přesně říct, který den je nejsilnější. Spíše záleží na počasí," uvedla Jana Gáborová.

Turisté šlapou po svých, výtah nejezdí

Podotkla, že návštěvní kniha ve věži je plná spokojených záznamů.

„Všechny expozice se návštěvníkům líbí, nemáme žádné vyloženě nespokojené ohlasy. A to dokonce přes skutečnost, že v současné době nefunguje v radnici výtah a všichni musejí skutečně vyšlapat všechny schody. To je také snad jediné omezení, které se v souvislosti s rekonstrukcí radnice dotklo věže," konstatovala mluvčí prostějovského magistrátu.

Po ukončení turistické sezóny magistrát vyhodnotí bude, jak prohlídky probíhaly, k čemu byly případné připomínky a co se naopak jednoznačně líbilo.Na radniční věži v Prostějově

„Podle toho pak můžeme navrhnout případnou změnu, bude-li nějaká zapotřebí," konstatovala Jana Gáborová.

Kdy na prohlídku?

Prohlídky věže jsou zdarma. Skupiny návštěvníků se mohou objednat u pracovnic informační služby, která sídlí vedle budovy radnice nebo na bezplatné telefonní lince 800 900 001. Můžou se také ohlásit na e-mailovou adresu informace@prostejov.eu.

Pravidelné prohlídky se ve všední dny v průběhu prázdnin konají v 9, 10, 11, 14, 15 a 16 hodin. V sobotu mohou návštěvníci přijít ve 14, 15 a16 hodin. V neděli je věž otevřena v 9, 10, 11, 14, 15 a 16 hodin.

Rekonstrukce prostějovské radniční věže přišla na zhruba šest milionů korun. Z osmdesáti procent ji zaplatila Evropská unie a to skrze Regionální operační program Střední Morava. Zbytek doplatilo z obecních prostředků město.

Stavbaři museli ve vyhlídce vybudovat nové schodiště. O výzdobu prostor se pak postaraly svými obrazy prostějovské děti, historické expozice pak dodalo Muzeum Prostějovska. Návštěvníci mohou město pozorovatz věže i pomocí instalovaných dalekohledů.