„Obálka měla být LWC, to je lesklý papír, jen se podívejte, jak noviny vypadají! Obálka prostě lesklá není. Je to mnohem levnější papír, než LWC, proto mohl vítěz nabídnout tak nízkou cenu," popsala stížnost jedné z účastnic výběrového řízení mluvčí prostějovského magistrátu Jany Gáborové. Tendr proběhl na sklonku loňského roku.

Mluvčí podotkla, že magistrát zaznamenal celkem dva dotazy uchazečů o zakázku, zda je spokojen s kvalitou papíru na obálce nových listů.

„Požádali jsme proto vydavatelskou firmu, aby nám doložila prohlášení z tiskárny, zda kvalita odpovídá našemu zadání," konstatovala Gáborová.

Tiskaři odpověděli, že Radniční listy jsou realizovány na novinovém papíře 45 g/m2 – vnitřní listy, obálka 4 strany na natíraném papíře 60g/m2, UPM LWC coldset web offset.

„Potvrdili tedy, že obálka splňuje minimální kvalitu LWC – lehce natíraného papíru – byť lehce natíraného na mat," zdůraznila Jana Gáborová.

SOUVISEJÍCÍ: Radniční listy a Večerník se budou vydávat opět pod jednou střechou

Výběrové řízení

Mluvčí magistrátu připomněla, že výběrové řízení na vydávání Radničních listů vyhrála firma Haná Press s cenou zhruba 450 tisíc korun a podílem reklamy 10%.

„Všichni ostatní účastníci požadovali za vydávání cenu kolem jednoho milionu korun a vyhrazovali si větší podíl reklamy," poukázala mluvčí magistrátu s tím, že na vydávání a distribuci prostějovských Radničních listů v letošním roce ušetří město oproti roku 2012 minimálně 800 tisíc korun.

„Výběrové řízení na distribuci listů pak vyhrála Česká pošta s cenovou nabídkou zhruba dvě stě osmdesát dva tisíc korun," poznamenala mluvčí magistrátu.

Haná Press drží zakázku na vydávání prostějovských radničních listů od počátku roku 2008.

„Chceme vytvořit takovou podobu Radničních listů, v nichž by informativní články oživila kultura a čtenářská diskuse," sliboval před více než pěti lety prostějovský radní Zdeněk Peichl za ODS. Ten v Haná Press působí skrze vlastníka vydavatelství – firmy POZEMSTAV – Prostějov servis. Jednatelem společnosti Haná Press je Jiří Pospíšil – prostějovský zastupitel za ČSSD.

Co říká na Radniční listy opozice?

„Právě diskuse o určitých krizových jevech v listech chybí. Všichni máme pocit, že se neříká všechno," reagoval například Václav Kolář z TOP 09. Míní, že periodikum by se mělo věnovat například debatě týkající se záměru výstavby velké obchodní galerie v Komenského ulici a to i z pohledu problémů, které může způsobit spodní voda.

„Nikdo z opozice článek na téma problematiky obchodní galerie do Radničních listů nezaslal," sdělila mluvčí Jana Gáborová. Poukázala, že všichni členové městského sboru mají k dispozici informace o uzávěrkách – tedy termínech, do kdy mohou do listů se svým vyjádřením přispět.

Usedlíci si na novou podobu levnějších Radničních listů nestěžují.

„Nezaznamenala jsem ani jednu negativní reakci. Papír je přijatelný, informace v listech jsou a ubylo reklamy," ubezpečila Jana Gáborová.