„Budeme se snažit sami najít investora, který by nezbytnou rekonstrukci budovy financoval," vzkázal Jiří Kučera, místostarosta TJ Sokol Konice.

Podle Kučery uzavřeli sokolové v dubnu roku 1997 nájemní smlouvu na padesát let, v níž se radnice zavázala, že do patnácti let od podpisu provede rekonstrukci objektu.

Odstoupení od nájemní smlouvyChátrající sokolovna v Konici

„Do dnešního dne nájemce, tedy město, nevynaložil na rekonstrukci ani běžnou opravu a údržbu budovy žádné finanční prostředky ani jiné úsilí, které by její stav zlepšilo. Z toho důvodu je stav sokolovny havarijní a nezpůsobilý k dalšímu užívání," vysvětluje starosta TJ Sokol Konice Mojmír Sláma důvod odstoupení od nájemní smlouvy s městem.

Jednota tvrdí, že sokolovna bez problémů sloužila do roku 1976, kdy v Konici vyrostla škola a žáci začali využívat novou tělocvičnu. Následující etapa nebyla pro budovu nijak šťastná.

„Občas se v sále konaly zábavy," poznamenal Jiří Kučera s tím, že na počátku osmdesátých let spadla jedna stěna.

„Vznikla v tomto místě přístavba, ale dosud není zkolaudována," dodal. V roce 1997 pronajali sokolové budovu i s okolními pozemky městu.

„Podívejte se, jak to tady vypadá. Pozemek je zarostlý, budova zničená," vrtí hlavou Kučera. Jeho přáním je, aby se ze sokolovny stalo opět centrum sportu, zábavy a společenského dění. „Třeba ve Hvozdě se to podařilo," srovnává místostarosta sokolů.Chátrající sokolovna v Konici

Podotýká, že i venkovní plocha skýtá spoustu prostoru pro nejrůznější aktivity. „Kdysi zde stály kurty na volejbal. Proč by tu nemohly být zase?" ptá se Jiří Kučera. Míní, že místa je dost i na velké parkoviště.

Schůze hasičů

Konický místostarosta Petr Vařeka záměry města se sokolovnou nepředstavil. „Je to symbol. Lidé se na stavbu kdysi skládali a nebylo by morálně správné, kdybychom ji například prodali investorům, kteří by ji nechali zbourat," prohlásil pouze.

Přístavbu konické sokolovny využívají dobrovolní hasiči. Mají zde klubovnu a pořádají schůze. Šachisté ze sokolovny odešli kvůli problémům s vytápěním.