Pět nejpalčivějších problémů města mají do konce srpna označit Prostějované v anketě, kterou jim nabídl magistrát. Vybírat mohou z celkem deseti témat.

„Jde o redukci heren ve městě a kontrolu těch nelegálních, zachování společenského domu, vytvoření zdravé jídelny s jídly pro celiaky, systém financování sociálních služeb, oživení centra, výstavbu multifunkční haly pro sport a kulturu, nabídku spolupráce zastupitelstva dětí a mládeže na akcích, vybudování tržnice se zázemím, zlepšení komunikace mezi občanem a úřadem, řešení křižovatek na Olomoucké ulici," vyjmenovala prostějovská mluvčí Jana Gáborová. Dodala, že usedlíci mohou do anketního lísku, který je k dispozici v kanceláři informační služby radnice, vepsat i jiný problém.

Témata vyplynula z červnové diskuse zástupců města s občany na setkání, které se konalo v rámci Fóra Zdravého města.

„Cílem této diskuse i na ní navazující ankety je dát Prostějovanům prostor, aby se vyjádřili k tomu, co v našem městě chybí, co by se mělo změnit, upravit či zajistit, aby všichni byli spokojeni s místem, kde žijí," shrnula náměstkyně primátora Alena Rašková.

V anketě jsou však uvedeny i body, v nichž radnice lidem již dříve odmítla ustoupit. Ve věci výstavby nákupního centra, jenž má nahradit Společenský dům (Kasko) v Komenského ulici, prostřednictvím většiny zastupitelů vzkázala, že od smlouvy s investorem nelze odstoupit.

Stejný postoj pak vyjádřila i v případě požadavku na zachování tržnice na stávajícím místě. V prvním případě nepotěšila nejméně dva tisíce signatářů protestní petice a v druhém případě proti sobě postavila stovky usedlíků.

Mlácení prázdné slámy

Ohledně nové multifunkční haly se pak magistrát nechal pro mnohé překvapivě slyšet, že ji nechá postavit v areálu Jezdeckých kasáren.

Jako místo pro nový trh vybrala rada města bez diskuse s trhovci prostor za obchodním domem Kubus v Plumlovské ulici.

Má v takovém prostředí anketa nějaký smysl?

„Necítím v tom nějaký větší efekt, jde o mlácení prázdné slámy. Stejně si to na radnici udělají po svém," míní Jan Navrátil, šéf prostějovské Strany zelených a zakládající člen občanského sdružení Pro Prostějov, které chce být vedení magistrátu partnerem v debatě o rozvoji města.

Navrátil přiznal, že se letos setkání v rámci Zdravého fóra ani nezúčastnil. „Byl jsem tam loni. Anketní otázky byly stejné jako letos a výsledek žádný," vysvětlil.