„Když zaplatím všechny poplatky, zbude mi měsíčně pár set korun. Z toho si ještě musím platit léky, pak koupím pár sladkostí pro vnoučata a nezbude mi vůbec nic, natož abych něco ušetřila. Všechno se zdražuje, ale peníze nám nikdo nepřidá. Kdyby nám zvýšili platbu za bydlení a jídlo v domově, tak nevím, z čeho bych to platila," říká osmasedmdesátiletá Božena z Prostějova, která už tři roky žije v domově důchodců.

Její slova potvrzuje i ředitel Domova důchodců v Prostějově Zdeněk Libíček.

„I teď zde máme spoustu důchodců, kteří nemají dostatek peněz na plnou platbu. Devadesát procent klientů, kteří pochází z Prostějova, nemá na zaplacení plné výše poplatků. Přitom naše zařízení má sloužit pro uživatele, kteří z důvodu stáří nebo nemoci nejsou schopni života v přirozeném prostředí. Kdyby se zvedl poplatek za jídlo a ubytování, tak nevím, do jaké míry by to bylo produktivní," řekl ředitel domova pro seniory.

Každému seniorovi, který žije v domově důchodců, musí ze zákona zůstat po odečtení nákladů na bydlení a stravování patnáct procent penze. Mnoho z nich však pobírá tak nízké důchody, že jim nestačí ani na zaplacení nákladů. Doplácet tak musí nebo domovy, anebo rodiny.

„Moje babička zůstala po smrti dědečka sama ve velkém hospodářství a pomalu přestala na práci kolem domu stačit. Už rok a půl žije v domově důchodců a je spokojená. Její důchod sice nestačí na pokrytí poplatku, takže měsíčně doplácíme skoro tisíc korun, ale zase víme, že je o ni postaráno," řekla Věra Kadeřábková.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí by zvýšení poplatku za jídlo a ubytování bylo logickým krokem.

„Zvyšují se ceny energie, roste inflace a jsou vyšší sazby DPH," vysvětlila záměr úřadu jeho mluvčí Štěpánka Filipová.