StarostKa Držovic Blanka Kolečkářová poskytla Deníku exklUzivní rozhovor.

Jak se v takové situaci cítíte?

Dobře. Myslím, že pro obec je z určitých důvodů zdravé, že se něco takového přihodilo. Třeba to v občanech probudí větší zájem o to, co se děje v místě, kde tráví svůj každodenní život. Lidé teď mají ve svých rukách rozhodnutí o tom, aby dobré zůstalo a špatné se oddělilo. Jen oni teď mohou zvážit uplynulá léta a ocenit dobrou a poctivou práci, ve které je potřeba pokračovat.

Kdybyste měla hodnotit svou práci za uplynulých deset let, co úřad starostky zastáváte, co myslíte, že se v obci podařilo a co ne?

Podařilo se nám například opravit chodníky a silnice, zdejší mosty, vytvořili jsme zázemí pro společenský a kulturní život našich občanů, otevřeli jsme v Držovicích Obecní dům, vybudovali park, máme dvě nová dětská hřiště i cyklostezku, která spojuje naši obec s Prostějovem a Smržicemi. Samozřejmě, že se nám také zatím něco nepovedlo. Z vize, kterou jsme měli, je to realizace kanalizace. A to z toho důvodu, že jsme obec nechtěli zadlužit. A také proto, že jsme chtěli, aby si Držovičtí užívali to všechno pěkné, co tu máme, aby si odpočali od rekonstrukcí, a nadechli se před tou další. Ale projektovou dokumentaci už máme, stavební povolení také, tento rok jsme chtěli začít,. Jen musíme promyslet finanční stránku, a buď si nakonec vzít úvěr, nebo se pokusit získat na kanalizaci nějaké dotace.

Pořádáte pravidelná setkání s občany, na kterých se mohou vyjádřit k plánovaným investicím?

Pravidelně se schází zastupitelstvo, jehož zasedání je veřejné, a může se jej tedy zúčastnit každý. Musím říci , že lidé chodí spíše na úřad sami a říkají, co by chtěli v obci vybudovat, co je napadlo, co se jim líbí, a co ne, a my se snažíme jim v mezích našich možností vyhovět. Připomínky se týkají všeho – úředních hodin, chybějících laviček, příměstských táborů, akcí pro seniory. Přišel za námi například pán, který chtěl, abychom na hřbitově prodloužili vodovod. A tak jsme to udělali. Podněty a názory lidí jsou pro nás velmi důležité a pomáhají nám doplňovat naše plány do budoucna. Jsme obec s krátkou minulostí, protože jsme se osamostatnili v roce 2006. Tehdy u nás ještě dobíhali nějaké dotace z dřívějška, ale pak jsem se vlastně neměli kam zařadit, pro další dotační programy jsme nesplňovali zadaná kritéria. I na to jsme při plánování rozvoje obce museli myslet.

Uvažovala jste někdy o využití průzkumu veřejného mínění, kde by se lidé vyjádřili k tomu, jak se jim v Držovicích žije?

Ano, máme jej z loňského roku připravený a chtěli jsme jej použít před řádnými volbami. Vydáváme také obecní zpravodaj, kde hodnotíme minulost a seznamujeme občany s tím, co plánujeme do budoucna. Všichni to vědí dopředu a mohou se k tomu vyjádřit. I teď musíme ostatní seznámit s tím, že padlo zastupitelstvo, že bývalí členové už pro obec nechtějí pracovat. Mrzí mě, že někteří, kdo rezignaci podali, ani v Držovicích nebydlí. Přesto v obci dělají peklo, protože vlastně za nic nenesou odpovědnost. Matou lidi různými vystoupeními a zastaví naši vesnici uprostřed cesty, po které jde dopředu. Občané si navíc v řádných demokratických volbách zvolili své zástupce, kteří se ze své práce pravidelně zodpovídají a čekají na to, jaké „vysvědčení" dostanou od občanů v dalších volbách. Protože to, jak jde obec dopředu, záleží opravdu jen na voličích.

Je složité některé dlouhodobé záměry na budoucí rozvoj Držovic prosadit?

Myslím že ne, pokud máte většinu a chytré a pracovité lidi kolem sebe. Jsem přesvědčena o tom, že právě Držovice jsou toho důkazem. A posoudit to mohou místní, ale zejména ti, kdo sem jezdí do práce, nebo obcí každý den projíždějído Prostějova a dál.

Jak vnímáte svou práci jako člověk, který by měl být podle mínění ostatních k dispozici 24 hodin denně?

Je to velmi náročné a nepřenositelná zkušenost. Věřte mi, že takové pozici dáváte všechno, co umíte, maximum. Přesto můžete den ze dne skončit, a za svou snahu, nasazení a službu lidem nemáte vůbec nic. Protože jste na trhu práce nezaměnitelní, politicky angažovaní a viditelní. To by se člověku, který pracuje v nějaké firmě, nestalo. A navíc vás třeba časem přestanou zdravit i dlouholetí kamarádi, které máte doma na fotkách, protože jim šlápnete na kuří oko. Jenom proto, že nechtějí dodržovat nastavená pravidla, která jsou daná zákonem a já je jako starostka musím ctít. Ale oni to vidí ze svého úhlu pohledu, to se nedá nic dělat. Musím říci, že funkce starostky mě neskutečně zocelila a ukázala mi opravdové přátele, díky Bohu za to.

Kdy jste měla naposledy dovolenou?

Představte si, že letos po deseti letech. Vybrala jsem si 11 dnů. Ale to už mě manžel přímo unesl, a já musím říci, že udělal dobře. Protože tady už jde o zdraví člověka. Musím manželovi poděkovat, protože je mi velkou životní oporou.

Jak se Vám pracuje s opozicí?Vnímáte jejich návrhy jako podnětné?

Bohužel, opozice je u nás spíše destruktivní než konstruktivní, a to nás mrzí od začátku vzniku samostatné obce. Jde o stále stejné lidi, jakousi zájmovou skupinu, která na sebe díky lžím, polopravdám a mystifikacím nabaluje další. Víte, na začátku jsme vždycky dělali společné porady, ale když jsme se po několika hodinách na něčem domluvili, nakonec hlasovali proti, nebo se zdrželi. A to se dlouhodobě nedá vydržet, protože obec se přestane rozvíjet. A mrzí mě, že místo toho, aby se přišli zeptat na to, co chtějí na obec nebo jednání zastupitelstva, posílali raději písemné žádosti o informace nebo stížnosti. Práce na rozvoji obce a pro lidi se pak dá těžko stihnout. Já jsem vlastně sama v opozici při jednáních na kraji a vím, že taková práce může být konstruktivní, odpovědná a s morálním kodexem. Například jsem jako zástupce opozice kraj upozornila na to, že by se měl zajímat o dotace na výměnu starých plynových kotlů v obcích. A vidíte, povedlo se.

Každý člověk ve vedoucím postavení má své příznivce i odpůrce. Jak se bráníte případným nařčením z manipulací s veřejnými zakázkami a neprůhlednému vedení obce?

Víte, my všechno od začátku našeho vzniku konzultujeme s ministerstvem vnitra, odbornou právní kanceláří, máme stavební dozor, firmu na posouzení veřejných zakázek a za deset let nám krajský finanční audit nikdy nic nevytknul. Zveřejňujeme každý rozpočet a závěrečné vyúčtování a obec dostává to nejlepší ohodnocení. Jak se chcete bránit pomluvám, které někdo bez ověření otiskne, a poškodí tak vedení obce a nakonec i obec celou? Bráníme se, ale jak chcete říct lidem pravdu, když ji předem odmítají? Ale už v bibli je napsáno, že strom se pozná podle ovoce. Budou to muset posoudit sami lidé, jak stále říkám.

Co byste si přála do budoucna?

Přála bych si předat štafetu dobrému a pracovitému člověku, kterého by si lidé v Držovicích zasloužili. Někomu, kdo nebude zasažený lobismem a prospěchářstvím. Někomu, kdo bude dobře hospodařit a povede obec stále k lepšímu. Kéž nám Bůh požehná.

Související: Držovice čekají nové volby. Činnost obce je ochromená