Dobrovolníci vyrazí do přírody v gumových rukavicích a s pytli na odpadky nejčastěji už během víkendu.

„Pravidelný úklid děláme dvakrát ročně už více než dvacet let. V letošním roce jsme se připojili i do celostátní akce, která k úklidu krajiny vybízí. Vydáme se v sobotu dopoledne spolu s dobrovolníky na Hloučelu, kde kromě úklidu vyvěsíme i ptačí budky," uvedla vedoucí ekocentra Iris v Prostějově Petra Orálková a dodala, že dobrovolníky čeká chutná odměna.

„Pokaždé si po úklidu opečeme na ohni špekáčky a pro děti připravíme zábavné soutěže. Tentokrát si nejmladší účastníci vyzkouší hry našich dědů a babiček. Takže budou skákat panáka nebo cvrnkat kuličky," doplnila ochránkyně přírody Petra Orálková.

Vrhnou se na odpadky v příkopu

Myslivcům v Hradčanech-Kobeřicích budou letos při akci Ukliďme svět, ukliďme Česko vypomáhat žáci ze základní školy v Brodku u Prostějova.

„Dlouho mě iritovaly odpadky poházené u silnice mezi Brodkem a Kobeřicemi, takže jsme se zapojili do celostátní akce a pustili se do úklidu. Ochránci přírody tady sice uklízejí pravidelně, ale ani to bohužel na tu hromadu nepořádku nestačí," posteskl si jednatel myslivců v Hradčanech-Kobeřicích Radomil Holík, který se do akce zapojil už druhým rokem.

„Aby nás bylo co nejvíce, oslovili jsme i základní školu v nedalekém Brodku u Prostějova. Žáci osmých a devátých tříd nám v loňském roce s úklidem pomohli a zapojí se i letos. Je to opravdu výchovné, protože tak si nejlépe uvědomí, jakou práci úklid vyžaduje a že je lepší odpadky raději vyhodit do koše," vysvětlil Radomil Holík s tím, že na úklid, který u nich proběhne až následující pátek, se přihlásilo více jak padesát lidí.

Zvelebí i okolí Vrbátek

V alespoň stejný počet dobrovolníků doufají i ve Vrbátkách, kde navíc účastníky akce podarují něčím dobrým k jídlu.

„Oslovili jsme všechny spolky v obci, takže teď záleží na počasí. Vytipovali jsme, že největší nepořádek je v propojovacích částech mezi sdruženými obcemi Vrbátek, takže tam náš úklid začne. Rádi bychom vyčistili také náhon cukrovaru a okolí rybníků," popsal sobotní akci starosta Vrbátek Ivo Zatloukal a nezapomněl dodat, že na účastníky úklidu čeká i drobné občerstvení, jako odměna za odvedenou práci.

Obce, které se na Prostějovsku oficiálně zapojily Seloutky, Prostějov, Pivín, Nezamyslice, Vrbátky, Protivanov, Určice, Malé Hradisko, Stařechovice, Mostkovice, Otinoves, Zdětín, Kostelec na Hané, Slatinky, Hradčany-Kobeřice, Bílovice-Lutotín, Tvorovice