„Medicína jde neustále kupředu, roste počet léčebných metod a jsme schopni zachránit i pacienty, kteří by v minulosti neměli šanci přežít. K provádění řady zákroků je ale zapotřebí také krev, které bohužel v krevních bankách není na rozdávání," vysvětlil vedoucí lékař prostějovského odběrového střediska Jiří Šlézar.

V celé republice chybí zhruba sto až sto padesát tisíc dárců krve, navíc rok od roku jich ubývá.

„V České republice je obecně nedostatek zejména mladých dárců a i my potřebujeme rozšířit základnu dárců krve. Pro prvodárce jsme proto připravili měsíční losování o permanentky na bazén, které mohou být motivací pro všechny, kteří zatím dárcovství nevyzkoušeli. Samozřejmě ale budeme rádi za každého zájemce, který přijde darovat krev," vysvětlil Jiří Šlézar.

V loňském roce se přišlo do prostějovské nemocnice zaregistrovat 276 prvodárců, přičemž 248 z nich zároveň darovalo krev.

„Minulý rok se nám podařilo zaregistrovat každý všední den více než jednoho prvodárce, a tento trend bychom rádi ještě vylepšili," řekl vedoucí lékař odběrového střediska.

Dárcem krve se může stát každý, komu je od osmnácti do pětašedesáti let.

„Prvodárci mohou darovat krev nejpozději do šedesáti let," upřesnila Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, která spravuje prostějovskou nemocnici. Pro darování krve musí být člověk naprosto zdravý. Den před odběrem by měl e hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno si může dát lehké netučné jídlo.