A mají co sbírat. I podle provozovatele Ondřeje Dostála tentokrát milovníkům jahod přálo počasí.

"Letos nám jahody nezmrzly. Bylo sice hodně sucho, ale nedostatek vláhy jsme vyvážili zaléváním," uvedl pro Deník.

Přesto ale má vůči počasí jednu výtku. Jahody, podobně jako třeba třešně, totiž zrají letos dříve než je obvyklé.

"Jsou zralé brzy a to není úplně dobře. Nicméně zájem lidí je velký, pravidelní sběrači kontrolují náš web už někdy začátkem května," poznamenal.

V době mé návštěvy jahodových plantáží zde skutečně usilovně trhalo na dvě desítky lidí. A další průběžně přicházeli. Někteří s nádobami na jahody, jiní si je kupovali až na místě.

"Chodívám sem několikrát do roka, už asi tak pět let. A na co jahody používám? To je různé - část spotřebujeme ještě čerstvou, část putuje do zákusků, část zamrazujeme," poznamenala Věra Vysloužilová.

Zájemci o jahody z jahodáren, které lze najít také v Přerově či Olomouci, musí počítat s o něco vyšší cenou než v supermarketu. Výhodou je naopak jistý původ jahod a také skutečnost, že se lidé nemusí bát koupě plesnivých plodů ukrytých v plastové vaničce.